Värme

2010-12-02

Äntligen lite varmare väder! Rena värmeböljan idag ”bara” -12. Jag har varit hurtig och ridit två morgnar nu, inte helt enkelt att få en kärv kropp att vakna men alternativet att rida på kvällen när man frusit under dagen är så mycket sämre. Idag hinner jag dock inte eftersom jag har möten och grejer under dagen. Ska försöka planera nästa höst så att jag i nov/dec kan förlägga mer ridning på morgnar och jobb på kvällar. Tror det skulle vara bättre. Igår var vi iväg en sväng med hjärtehästen till vet. Hon har som jag misstänkt en lättare struppipning. Frågan är om man ska göra något åt det för det är osäkert hur mycket det påverkar. Det går dock att undersöka närmare vid arbetsprov. De får då ett endoskop i näsan och en kamera fastsatt på ryggen och sedan rider man och kollar hur det ter sig då. Låter faktiskt riktigt spännande, undrar hur hon ska ta det. Ska se vad försäkringsbolaget säger om det innan vi bokar tid.

De senaste dagarna har jag varit väldigt nöjd med att jag inte har klippt hästarna. Det känns skönt att de är som nallebjörnar och ser ut som hälsan själv. Åker ju förbi Ekeby varje dag och det är så befriande att se alla unghästar och ston gå där utan täcken varje dag och de ser verkligen ut som hälsan själv! Det här täckandet är ju i sanning en mänsklig företeelse och det tokigaste är att hästarna klipps för att sedan kunna stå med täcke jämt. Undrar vad de skulle säga om det om de fick möjlighet att tycka. Ja Rioja skulle kanske inte säga så mycket för hon har ju ett förlamat stämband:-). Frågan är också om motiven för att klippa? Jag hör ofta att det är för att de svettas så mycket vid arbete. Det är ju enkelt löst med att de får torka en stund innan utgång eller stå med svettäcke innan kvällsmat. Jag tror men det kan ni hålla för er själva, att största anledningen till att människor klipper hästarna är för att de tycker att det är snyggt! Japp så enkelt tror jag att det är. Jag kommer nog inte att klippa i vinter heller. De tyngre passen jag gör så att de blir riktigt svettiga löser jag med att de får torka innan utgång eller nattning. Vips problemet löst!

Kom på mig själv igår att fundera hur det går för ankorna? Flyttar de verkligen under vintern eller guppar de runt på öppet vatten. Om de gör det blir det inte riktigt kallt om fötterna då? Å andra sidan har de ju något gummiliknande fötter och jag har mig veterligen aldrig sett en anka med kallbrand så jag antar att de är så vist skapade så att de klarar sin omgivning. Ganska precis som alla andra djur kan man tänka. Jag tror vi som människor ska vara försiktiga med att påverka dem alltför mycket, jag tror inte det är till gagn för djuren. Så på med en extra mössa och vantar och låt djuren vara djur så mycket det någonsin är möjligt är mitt upprop!

Jag hoppas att vi nu passerat den här köldknäppen och att det inte kommer just någon mer snö i alla fall inte innan nästa onsdag då Wieger kommer. Om det är kallt blir det jobbigt för honom att stå i ridhus och blir det snö så blir det jobbigt för oss att hålla den borta.

Nu måste jag hasta till dagens uppgifter. Kör försiktigt om ni ska ut och åka

Tjipp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *