Vadan denna klappjakt??

2016-07-14

Jag förstår inte riktigt vad det är som händer? Varför denna klappjakt på våra duktigaste ryttare?? Till skillnad från de flesta som tyckt och tänkt om ridningen i Falsterbo så VAR JAG DÄR. Jag såg både framridning och tävling för 5-, 6- och 7-åringar samt Grand Prix klasser. Jag var inte vid hoppningen då mitt intresse inte är riktat dit. I år såg jag bättre ridning och bättre hästar än på många år så jag står ganska oförstående för dessa allmänna angrepp?? I år hade de dessutom lagt till en ganska rolig feature och det var att publiken via en app kunde bedöma GP klassen och då jämföra med domarna. Det var väldigt intressant för det måste ha suttit några tusen åskådare på läktaren som också gillar ”våldtäktsridning, övergrepp och disharmoni” eftersom det inte skiljde mer än 10elar upp till 1 % mellan domarna och publiken. Oftast ville publiken ge lite mer till ekipagen än domarna.

Kan vi en gång för alla fastslå att rida på våra hästar är en form av djurplågeri! Det låter dramatiskt javisst men vi rider inte på dem för deras skull, vi gör det för VÅR skull. All form av träning och ridning vad det vara må bryter och sliter ner hästen successivt. Vi säger ”ja lite gallor får man räkna med på en äldre häst då den gått mycket” och andra intelligenta saker liknande det.  Vi har en acceptans för att vi sliter på dem men då handlar det ju om VÅRA hästar och vi vill ju inget annat än gott när det gäller dem.

Jag har som domare i ett 20-tal år sett många former av dålig ridning. Det är överviktiga ryttare på för små hästar, ryttare med dålig kroppskontroll och balans, det är hästar med dåligt anpassad utrustning som sammantaget ger dålig ridning, stressade hästar, oroliga munnar och även piskande svansar. Känns det igen? Konstigt nog så lyser de paparazziz som det uppenbarligen haglar av i Falsterbo med sin frånvaro. Det är sällan om inte aldrig denna debatt förs om ryttare på lokal/regional nivå. Jag är ingen förespråkare för att hänga ut varandra i olika medier för vi är lika goda kålsupare allihop. Vi tävlar INTE, tränar INTE för hästen skull. Vi gör det för VÅR skull. Hur många är det inte som ska ha hästen i egen hage för att man är rädd för skador. Det är ju knappast för hästens skull utan för min egen, för plånboken och för att jag inte vill ägna mig åt konvalescens utan vill träna och tävla.

Det är ganska lätt att hoppa på de namnkunniga ryttarna och genom att man ”sett” på framridning etc dra snabba slutsatser om hur illa de här hästarna har det. Jag skulle först vilja nämna Tootilas och Vallegro. Det är hästar som satte en ny standard och norm för dressyren. Jag misstänker att även de som nu fördömer all form av tryck etc också Oade och AAhade när de såg dessa hästar när de kom ut på arenan. Att hästar gapar, piskar med svans etc kan ha en massa olika orsaker. Jag har ett sto som alltid piskat med sin svans, det har inte handlat om tryck eller grad av samling utan helt enkelt att hon använder svansen mycket. Svansvift kunde komma bara genom att lägga benen intill hennes sidor redan när hon kom som 7-åring, tjock, oriden och bara skulle skritta ut i skogen. Så nä fullt så enkelt är det inte. Falsterbo är också en otroligt svår tävlingsplats. Jag är fascinerad över att de unga hästarna tar sig an denna uppgift med så LITE spänning som de gör. En spänd häst har olika sätt att kommunicera spänning, vissa blir oroliga i munnen, vissa piskar med svansen, andra kryper in i sig själva och blir ballonger. Det finns ett otal olika sätt att uttrycka spänning. Är det då samma sak som att ryttaren ägnar sig åt dålig ridning? Nej jag tycker inte det.

För att återgår till normen om tryck och power så är det ett faktum att det är det vi vill se som domare och även som åskådare. Att komma till tryck och power går inte utan ett visst mått av ”tvång” liksom allt annat vi gör med våra hästar. På riktigt, ingen häst behöver en sadel, 27 täcken, skor, bling, 100 bett och annat om den bara ska vara häst och gå i hagen. De skulle vara lika nöjda utan allt det och bara vara hästar. Men eftersom vi nu VALT att använda dem för vår egen skull så kanske lite mer navelskåderi om egen hästhållning, ridning, egen form och mental inställning vore på sin plats istället för att kasta skit på de professionella ryttare vi har som jag är säker på älskar alla sina hästar men har en annan inställning till vad och hur de ska användas.

Så nästa gång som ”tyckaren” tänker tycka, spara din kommentar. Du får ha häst på ditt sätt och ingen tvingar dig att delta i den ”cirkus” som dressyrtävling är. När du sedan vill ”hjälpa” den ”inte så duktiga” boxgrannen i stallet ”för hennes skull”, vänta tills den ber dig, om det någonsin händer. När du tänker köpa det där extra täcket med mufs och bling, spara pengarna och lägg dem på egen träning det gynnar hästen. Framförallt sluta hyckla om hur du alltid ser till hästens bästa, du är egoist precis som alla vi andra som håller på med den här sporten – det gör dig inte till en ond och dålig vare sig människa eller ryttare men lite ödmjukhet har aldrig skadat.

Pust!

1 reaktion på ”Vadan denna klappjakt??”

 1. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a
  blog that’s
  equally educative and amusing,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head.

  The problem is an issue that not
  enough folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I found this during my hunt for something regarding this.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *