Vad ska man tro?

2012-08-23

Det har varit en märklig sommar inte minst för hästarnas fötter vill jag lova. Russin har valt att den senaste veckan ”kliva ur”sina skor och då har vi samma skointervall som alltid dvs 6 veckor. Hur eller hur så fick hon på bakskor idag men faktum är att fötterna ser bedrövliga ut. Rioja, ja hon står där hon står i sin box. Nu 3 veckor, otroligt att hon ff accepterar det. Jag tror det beror på att det gör ont. För det gör det ff, vi har gipsat om och då grävt ännu lite mer. Bölden i sig ser ut att ha torkat upp men risken finns att hon har en inflammation i själva mjukdelen i hoven och på söndag ska vi se om det är så att det behöver öppnas mer av själva hovväggen, suck och pust.

Har ägnat lite tid att läsa på om hovbölder och ja jisses så många teorier och behandlingar det finns att läsa om. Allt ifrån att hästen ska vara barfota och självläka till att man ska in på klinik, skära upp och sätta på penicillin till nej absolut inte penicillin. Ja det gjorde mig faktiskt inte särskilt mycket klokare. Som hästägare förväntas man kunna en massa saker, alltifrån att gipsa till att göra sårrevision till att spruta. Faktum är också att hästägare ofta är väldigt dugliga på sårvård och även diagnoser om man har fått vara med en stund. Själv har jag inte på mina 40 år någonsin haft en häst med hovböld så det är något nytt för mig. Inser att jag verkligen inte har någon speciell kompetens att gipsa och tog också ut vet för några dagar sedan för att gipsa om då jag tyckte hon verkade ha så ont av gipset. Det hör ju också till saken att Rioja är känslig när det kommer till hennes fötter så jag tror att även ”lite” ont är jätteont. Hon blev något men inte dramatiskt bättre när vet hade gipsat så jag var kanske inte en sån klåpare i alla fall. Nu får hon återigen en halv dos metacam och hon mår verkligen mycket bättre då och törs röra sig på gången. Jag är osäker på om metacam verkligen släcker smärta så otroligt effektivt eller om det är så att även lite smärtlindring påverkar väldigt positivt.

Ja svårt är det när de inte kan berätta hur det känns och var det känns skulle ju underlätta massor! Själv känner jag mig lite ”lurig” vet inte om den där förkylningen som jag utsattes för i veckan ev tänker sig få fäste. Jag tänkte inte riktigt tillåta det då jag ska tävla både lördag och söndag så den får faktiskt hålla sig undan.

Igår installerade solarielamporna! Jätteroligt och vad varmt och gosigt det var under dem när man borstade. Provade lite både med Russin och Riojan och det ska bli intressant att se vad vi tycker om dem i höst/vinter. Jag tror det kan vara jätteskönt för IR-Anna och hovslagaren att kunna sätta igång dem för att hålla värmen.

Lillhästen nickar ff lite i hagen men ser lite bättre ut. Har lindat honom i några dagar och idag valde han att ta av lindan och naturligtvis på det halta benet så han tyckte väl inte att han behövde ha den då!

Nu lite arbete och planera för helgen samt måndagens Wiegerträning. Håll alla tummar för att hovbölden/inflammationen vänder nu!

Tjipp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *