En gäspning

2011-08-28

Bob mår bra! Det har ju liksom varit huvudnyheten den här veckan. Det har tagit hårt på hans matte att han varit sjuk så nu när helgen kom så var jag sååå trööööött. Jag hade verkligen ingen känsla för tävling som var igår men genomförde den ändå på ett bra sätt. Faktum är att Russinet gick en av sina bästa MsvB4 or någonsin! Vi satte alla bytena och de var jättefina och lugna. Hon var lugn och ridbar och kanske en aning påverkad av värmen men på ett positivt sätt. När jag red ut ifrån tävlingsbanan så kom insläppsvakten fram och sa ”-MEN vilka jättefina byten ni gjorde!”. Det var roligt för jag tyckte också det. Det tyckte också ett antal andra åskådare som sa att hennes byten hade varit höjdpunkterna i programmet. Men där slutade eg den roliga upplevelsen. Bedömningen vi fick var verkligen inte särskilt upplyftande!

Jag har respekt för att man som domare inte tilltalas av alla ekipage och ritter, det är en subjektiv sport. Förmodligen så var vi ett ekipage typ ”brun häst” för den här domaren igår. Sammanfattningen på koeff säger väl egentligen det när det stod ”Den gör det den ska…”

Det jag tycker är tråkigt och det tycker jag mer som domare än som ryttare är när domaren helt glömt devisen ” leta förtjänster och notera felen”. Om jag tittar i min egen bedömning så finns det inget jag kan lära något av. Kommentarerna är helt intetsägande och de som finns där känns mer som motiv att inte sätta högre betyg. Alla mina fina byten belönades med 6 förutom ett??!! På det första bytet som var rakt och lugnt och i samma rytm så stod kommentaren ”drar in nosen vid H”. Jag har blivit lärd att huvudpunkten i bedömningsgruppen är just bytet och om det händer något strax innan eller efter så överser vi med det om ekipaget klarar svårigheten. Uppenbarligen gällde inte det igår. Jag har för första gången på 3 år fått under 7 på mellantrav och ökad trav och t o m en 5:a med motiveringen ”för tidig övergång”. Ja suck ja, oftast efterlyser vi som domare tydliga övergångar och jag gjorde min 3 steg före K, vet faktiskt inte var jag skulle lagt den annars?? Därtill fick jag lite kommentarer tappar linje  i slutet, för tidig övergång vid 3 tillfällen, jag hade 4a 7or i programmet men belönades ändå med 7 på vägarna??? Ja inte lärde jag mig något av det.

Som domare har jag en riktigt käpphäst och det är bedömning av byten. Jag har skrivit om det tidigare men jag skriver det igen och kommer också att ta upp det på kommande domarkurser. Vi har blivit lärda att vi inte ska underkänna rena byten, det spelar ingen roll om de kommer för tidigt, för sent, är lite höga i luften så länge de är rena. Vi har fortfarande 7-10 kvar på betygsskalan för de andra bytena. Igår tittade jag i en del andra bedömningar och förstår uppgivenheten hos ryttare som fått bedömningen ”Rent men tidigt – 4”. Samtidigt fick en annan bedömningen orent – busar -5. Inkonsekvensen blir då total. Byten är en av de få rörelser som på något sätt är absoluta, antingen är de rena eller så är de inte det. Om vi inte ens kan enas om ett sätt att döma byten enhetligt så dödar vi sporten då det finns så många andra rörelser som ”bara” är subjektiva och ändå kommer att skapa diskussion. Ibland önskar man att Grand Prix ryttarna skulle skälla lite mer om bedömningarna då det tar skruv. Patrik Kittel uttalade sig för en gång skull i Globen om att han kände sig nerdömd och häpp så började han därefter få de betyg han förtjänade. Även domare har respekt för Grand Prix ekipage och med rätta!

Jag är i alla fall riktigt nöjd med Russinet som har höjt sin lägstanivå och börjar kännas riktigt ridbar på banan. Ett tu tre kanske jag kan få till träningstraven där också:-) Laget kom till vår förvåning 4:a denna omgång av 6 lag, det var väl en positiv sak och jag och Russinet var strax utanför placering vilket kändes mindre viktigt. Nästa omgång kanske vi kan tagga till lite mer och vara mer i tävlingsmode. Har några tävlingar till framför mig och ev en start i StGeorg, brrr, tänkte försöka rycka det plåstret också för tränings skull. Stort grattis till Ankie som har ett himla flyt just nu och vann klassen (tror jag för jag var inte kvar till slutet), roligt! Och grattis också till Segersta som tog första platsen med sitt lag.

Nu ska jag ägna dagen åt lite handfast skrubbande och målande, det brukar göra gott för själen och imorgon är det Wieger träning, det ska bli riktigt skoj!

Simma lugnt!

Jag gillar hennes form nu där hon orkar hålla sig uppe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *