Unghästträning

2013-07-26

Å denna brådska med unghästar. Fick anledning att fundera över det igår igen när vi pratade lite om det i stallet. Det var nog kommentaren att han ligger efter dvs att Humpe ligger efter i utbildning. Nej sa jag det tycker jag inte:-) Ganska ofta så hamnar vi vanliga hobbyryttare i någon form av prestationsångest med våra unghästar. De ska vara ridna och springa fint på 3 års test och de ska vara utbildade och stadiga i formen till championat som 4 åringar och sedan ska de se ut som semi-grandprix hästar och springa fint på Falsterbo som 5 åringar och 6 åringar. Redan vid 7 börjar man se att leden tunnas ut och jag har tittat efter många av hästarna som gått 5 och 6 års i Falsterbo och hittar inte igen dem i resultatlistorna på särskilt många tävlingar efter det.

Det tycker jag stämmer till lite eftertanke. Jag hävdar bestämt att årgångsklassena är inte för alla. Dvs inte för alla ryttare och inte för alla hästar. Vissa individer är helt enkelt inte klara för uppgiften. De växer för mycket och för sent eller har hunnit skada sig eller annat som stoppar. Jag förstår absolut kittlingen i att spänna bågen mot alla dessa mål men samtidigt vill jag att det ska vara på individens villkor. I ärlighetens namn så ska de väl inte prestera på topp som 5 o 6 åringar utan förhoppningsvis ha många år kvar efter det. Det är också stor skillnad på ryttare som har detta som profession, de nöter inte ”ihjäl” hästarna för att bli klara, de är helt enkelt skickligare och kräver därmed färre timmar på ryggen för att komma till rätt nivå.

Att detta aktualiseras hos mig är naturligtvis för att jag har Humpe som är 4 år. Han har gjort i princip ingenting under de snart 10 månader som jag haft honom. Jo han har vuxit drygt 5 cm på höjden och lagt på sig ca 120 kg på kroppen och breddat i fram och ändrat både manke, rygg och linjen över korset:-) Det har räckt alldeles utmärkt för honom, Han har dessutom börjat räta upp sitt väldigt utåtställda framben och fått skor på sig.

När jag nu rider honom några dagar i veckan så är detta så helt okomplicerat så här långt att jag utan att tveka kan säga att jag tror att han kommer att kunna gå ett LA program under nästa år. Han har inte matchats mot kvalitets, inte gått något 3 årstest och inget championat utan helt enkelt fått växa. En så enkel individ går det ofta ganska fort med så det arbete jag gör idag på det sätt som han svarar så tror jag inte att han kommer att ”ligga efter” under nästa år. Om man med att ligga efter menar utbildningsståndpunkt unghästklasser. Jag tror oavsett prestation att han kommer att vara precis i fas dvs i sin fas. Jag hoppas att jag har klokheten i att matcha honom så att han får vara frisk bli stark och vara fortsatt glad och positiv under tiden. Jag ska tillägga att jag inte har någon prestationsångest gällande unghästklasserna utan jag jobbar med projektet på våra villkor och i den takt jag tycker är lämplig. Just nu är det i alla fall bara roligt.

De andra två jag har har av olika anledningar inte heller gått unghästklasser, Russin är visad som 4 åring och Rioja som 3 åring. Russin blev sedan stående hos uppfödaren och gjorde inte så mycke7 fram till 7 års ålder då jag köpte henne. Hon är 16 idag och har som det verkar också klarat ett benbrott men är still going strong och vem vet vi kanske visar upp någon start under hösten? Rioja är visad som 3 åring och därefter har problemen avlöst varandra, alltifrån andning till rygg och fötter. Hon är nu så frisk hon någonsin varit och förhoppningsvis har hon massor av tävlingsstarter kvar att leverera. För mig som hobbyryttare är det mer det som är själva poängen, att ha friska hästar som kan tävla och inte med fokus vare sig på ålder eller klass utan att ständigt utvecklas som ryttare och tillsammans med hästarna. Det är vad min ekonomi och tid räcker till och det är gott nog för mig.

Ha en fortsatt skön sommardag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *