Tråkigt att vara domarjävel!

2012-09-24

I helgen har jag varit och dömt i dagar två. Riktigt roligt med flera duktiga ekipage vilket gör det skoj att döma. Det som inte var så roligt att jag första dagen faktiskt helt surade ur på arrangören. Jag var där i våras och dömde en tävling och det var så fruktansvärt dåligt arrangerat i domarperspektivet dvs många små kort pauser och ingen längre så man hann varken äta eller gå på toaletten. Dock hade vi stora skålar godis i bilen vilket åtminstone jag inte uppskattar alls när jag hellre vill ha mat. Jag påtalade det för arrangören och nu var jag där igen för att döma. Tror ni det hade blivit något bättre? Inte ett dugg, längsta pausen var 13 minuter och då ska man hinna springa från bilen, uppför en trappa och försöka hinna ta någon mat (som inte fanns i alla fall om man inte räknar toast, korv eller våfflor som mat). För första gången så lackade jag ur totalt! Tog en riktig holmgång med tävlingsledaren då jag tycker att det är direkt respektlöst.

Jag vet att jag tidigare skrivit om vilka villkor som gäller för en dressyrdomare, taskiga stolar, kalla ridhus, inte alltid riktiga startlstor, korta pauser, panflöjt och toast. Ja listan kan göras lång och jag ska säga att de flesta försöker naturligtvis vara snäll ocht revlig mot domaren. Det är inte det jag blir upprörd över utan det är tanklösheten. Det är väldigt få som är professionella domare och ”bara” ägnar sig åt det. De flesta har åtminstone en 40 timmars vecka i bagaget när man ska kvista upp på lördag morgon, åka några mil och sedan komma hem runt 8-9 timmar senare. När man då inte få någon mat under tiden så innebär det mest troligt att de flesta går utan mat runt 10 timmar i taget! Jag vet inte vem som skulle kunna göra ett bra jobb, vara koncentrerad och framförallt rättvis under sådana premisser. Det är ju också så att vi som domare är fritt villebråd att tycka om på alla tävlingar. Sätt er då in i situationen, 40 timmars arbetsvecka, kliva upp mellan 6-7 åka äta frukost, åka några mil, sätta sig och oftast arbeta för att hålla värmen den här tiden på året, vara koncentrerad och hålla värmen i 6 timmar, åka i bil hem och sedan efter 10 timmar få något att äta. Hur bra kan man då vara som domare????

Hur som helst verkade det ha tagit skruv för dag 2 på den tävlingen (jag var inte där igår, var på annat ställe). Då hade de dukat fram till domarna och fixat pastasallad och lite annat så de fick en paus, slapp tränga sig före bland andra som vill handla i pausen och fick mat så de fick fylla på energin. Det var ju bra att det gagnade domarna den dagen men jag tycker det är så tråkigt att jag var tvungen att bli arg och skälla. Jag sa ju till förra gången och tydligen gick det helt förbi.Jag antar att vi gör detta för alla enorma pengar som vi tjänar som domare?! Det är inte helt ovanligt att man fakturerar och sedan får man dessutom skicka påminnelse och för just den här arrangören så fick jag i våras skicka påminnelse och fick då svar på sms att ”ekonomiansvarige är bort i 3 veckor kan vi lösa det sen?”. Jag vet inte varför jag ska ligga ute med pengar i 7 veckor för att de inte sköter sin ekonomi? Jag svarade då Nej det kan vi inte. Fick då ett nytt sms där det stod ”ja då får jag väl ta av mina egna pengar”. Daah?? Kändes inte riktigt som mitt problem att lösa eller???

Sådär nu har jag skällt ur mig i ett par dagar men på allvar, ni som arrangerar tävlingar, var lite rädd om domarna. Ge oss rena filtar, ok startlistor, vettiga pauser inga småpauser utan helst döma 20 paus i 30 min och döma 20. Se till att ha gjort iordning fika och lunch och sätt domaren åt sidan den stunden de ska äta. Försök ordna så vi inte behöver sitta på pinnstol på ridhusbotten utan kommer upp en bit och gärna på en stol som du själv skulle vilja sitta på i 6 timmar. Vi vill så gärna göra ett bra jobb, vi vill så gärna vara rättvisa, konstruktiva och ge ryttarna något tillbaka men är man frusen, trött och hungrig och får kramp i baken så är det inte fråga om vilja längre, det går helt enkelt inte.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *