Synd att det inte var tävling:-)

2014-03-24

Det har varit en riktigt rolig hästhelg, mycket och bra ridning och i övrigt mycket fixat hemma och på gården. Det känns som om livsandarna återvänder tillsammans med med ljus och t o m ibland lite sol.

Igår morse red vi på utebanan i det fina vädret, jag på Riojan och Daniel på Humpisen. Jätteroligt att se att lille Humpisen efter så pass lite ridning accepterar en ny ryttare så väl och dessutom förstår vad han menar, inte illa av en liten fiskmås:-) Jag vet inte vem jag var mest stolt över, Humpen eller Daniel:-)

Hur som helst så kunde jag konstatera att en välriden häst är den bästa läraren. Mina är ganska välridna om än inte så lätta alla gånger men det är tydligt att Daniel dragit stor nytta av att rida på dem. Han har ju inte fått några egentliga lektioner, tja några stycken precis i början kanske men sedan har han fått pula mycket själv och det syns nu. Han sitter bra, han gör rätt med handen och med skänklarna och han tyckte också att Humpen var väldigt lättriden så det är ju jätteskoj.

Efter att ha motionerat dessa två så var det dax för Russinet att åka på programridning. Något som jag f ö inte ägnar speciellt mycket tid åt, mycket mindre än jag skulle önska tror jag. Hur som helst nu när jag inte dömer så blir det lite mer tid över på helgerna så jag passade på att få rida för bra domare. Russinet var jättebrunstig och faktiskt så tokmajsa som hon kan vara innan vi kom iväg. Rusade förbi transporten fyra gånger och upp i slänten och hit och dit med en lite arg Daniel i grimskaftet. Jag stod på sidan och skrattade och tänkte – ja, ja vi får väl se vad detta blir:-)

Väl på plats så drog jag kindkedjan lite hårdare än vanligt och satt upp. På framridningen var hon väldigt ”ballongaktig” till en början men efter en stund blev hon i alla fall normal i kroppen. Gjorde mitt yttersta för att inte sätta tryck utan bara rida lugnt och mjukt och lågt. Skrittade ganska länge innan start och så in i ridhuset. Väl därinne så taggar hon till lite mer men ändå kontrollerad. Red igenom programmet och faktum är att det kändes ganska enkelt, det är nog första gången. Red ena piruetten medvetet stor i början för att hon inte skulle få tokspel och den andra kan jag centrera ganska hårt. Fick övergångar att fungera utan att få henne i händerna och ”på” och bytena fungerade utmärkt. Missarna var att hon slutade ta skänkeln efter 3e bytet i serien (kan bli så när hon är brunstig) men jag lyckades ändå få henne att göra alla fem även om det blev fel antal emellan och hon höll sig ganska lugn ändå och hittade inte på nåt. Avslutande halten var väl heller inget att skriva hem om så om de punkterna endast hade varit godkända så hade vi slutat på 65,5 proc! Nu blev det 63,6 och det stämde väl med min känsla. Synd att det inte var på tävling för då hade kval varit klart:-)

Roligast var ändå känslan, vi maxade inte på något sätt men jag är inte säker på att vi är redo att göra det då hon bara blir för mycket. Målet är ff felfritt och då kan det räcka uppåt 65 procent och då är jag mer än nöjd. Russin är ju inte i grunden någon 70 procentshäst så även om jag pressar på henne så tror jag inte att vi vinner på mycket på det. Det är roligt också att rida för en domare som har lite öga för detaljer. Att man lyckas med en ingång till en skola eller att man förbereder något extra väl och kommenterar det. Det är sådant jag uppskattar för det säger att domaren har ”öga” och ser det jag känner, det är alltid roligt när ritten och siffrorna överensstämmer:-)

Nu blev jag dessutom liiite sugen på att tävla och ska göra det om ett par veckor. Dock ingen MsvA då jag inte lyckats komma med på några sådana ännu men väl en MsvB5. Russinet har ju bara startat 2-3 MsvB5 så hon kan väl få starta någon till, det finns ju i alla fall möjlighet att träna på serier på tävling och lite galoppslutor och så. Har f ö helt legat av mig tydligen när det gäller anmälandet. Jag har lyckats med konststycket att få Bad GAteway vid de senaste tillfällena och vid det första så kom jag ändå med men vid det andra så gjorde jag inte det utan blev reserv. Riktigt tråkigt! Då försökte jag anmäla till annan tävling dagen därpå och TDB blev knäpp och meddelade att jag inte fick anmäla en häst till två tävlingar på samma dag. Jag var reserv den 10:e och ville anmäla till den 11:e????? Fattar ingenting så det slutade med att jag fick anmäla Russin så får jag väl göra hästbyte. Tur man har flera hästar:-)

Nu fortsatt språng in i veckan!

Tjipp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *