Snurrig i mössn

2011-10-05

Ja lite i alla fall. Tydligen missade jag helt övergången till oktober men jag får väl skylla på vädret. Man kan undra vad jag ska göra nu när säsongen är över? Ja kanske sanera mitt hus, äta middagar med vänner, döma lite fler klasser då inte allas säsong är över, träna och jobba. Ja brist på sysselsättning är inte något jag lider av. Det ska i alla fall bli skönt att kunna disponera tiden lite annorlunda och ha lite tid över på helgen för annat. Tävling tar ganska mycket tid. Kan tyckas att 15 starter på höst och vår inte är så mycket men om det ska kombineras med mer än heltidsjobb, träningar, dömande, föreläsningar, andra mer fritidsrelaterade möten så ja då räcker inte riktigt tiden till. Därtill får man betänka att jag inte är 20 längre:-)

Jag har ju inte rapporterat något ifrån helgen insåg jag. Ja annat än tävling då. Jag var på tävling även i lördags men då i egenskap av domare på ett MsvBdomarseminarium i Gnesta. Vi var ett 20-tal MsvB domare som samlades tillsammans med Lars Andersson för att se en MsvB4 och diskutera. Det var ganska intressant och andemeningen och budskapet denna gång tror jag inte gick någon förbi dvs ”VAR INTE SÅ STRÄNGA”. Lätt klassdomare tillsammans med MsvB domare tenderar att bli överkritiska. Jag har berört detta tidigare på min blogg och tydligen säger också statistik att så är fallet. det var bra att Lars körde öppen bedömning på nästan en hel klass. Det höjdes en del ögonbryn emellanåt men så är det, eller som Lars så glatt sa med glimten i ögat ”det vet ni väl att dressyr är ingen sport – det är en åsikt”. Jag tyckte det var förlösande! Så är det så många gånger. Jag hoppas också att alla vi som var på kursen tar med oss hem att fundera över om vår ”grundpoäng” är rätt dvs om man kanske ska höja sig en poäng på skalan. Ett sätt att se det är att grunden är 7 och om det ska bli lägre så måste det ha hänt något.

Det blir spännande att se om det slår igenom alls eller om alla går hem och ”dömer som vanligt”. Lite nyheter fick vi reda på också som gäller från 2012, bedömningen fr o m MsvA kommer att bli med 0,5 p. Spännande att se vad det gör med skalan och procenten. Kval kommer att räknas på 24 månader ifrån kvaltillfälle istället för som nu innevarande och nästkommande år. Det blir nog mycket bättre för om man kvalar i nov så innebär det med dagens kvalregler att man endast får rida nästkommande år och det kan vara väldigt svårt om man kvalar till högre klasser. Man kan behöva lite tid på sig där också plus att det behöver finnas tävlingstillfällen. Åldergräns för domare tas bort så nu får de i praktiken döma så länge de fysiskt klarar av det. Kan bli intressant att se vad det kommer att innebära.

Det var nog några andra nyheter också men som jag inte riktigt lagrat i huvudet just nu. Trevligt att träffa domarkollegor även om vi alla mer eller mindre sitter lite på nålar för att det är andra saker som också drar. Det är det där med att vara i nuet och göra det mesta av det. Kan man ju också träna mer på.

Jag har några domaruppdrag kvar i år. Har inte dömt lika mycket som jag brukar och det har ju att göra med att det är svårt att få ihop både dömande och eget tävlande. Det är ju förstås svårt att sitta domare i den klass man rider:-)

Hade kommitté möte igår och gick igenom reglerna för allsvenskorna. Vi ändrar nu klasserna för att de mer ska hänga ihop i någon form av utbildningsskala, det pratade vi om förra året och nu är det dax att genomföra förändringen. Jag hoppas att det tas emot bra av ryttarna och att de förstår tanken, Den största förändringen är väl att förlägga även div 3 på lång bana för stor häst. Vi är rörande överens om att stora hästar endast i undantagsfall ska rida på kort bana.

Vid nästa tillfälle ska vi diskutera DM regler, det blir nog inte lika enkelt att komma överens om då just DM och nivå på det väcker starka känslor. Intressant det där vad olika saker väcker olika känslor. Nåväl, jag är ju i alla fall smålycklig över min DM debur så vad det blir för klass nästa år spelar mig inte så stor roll:-)

Nu ska ”en liten gumma gno”. Ha det gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *