Snart september

2015-08-31

Ja nu är det den sista skälvande dagen i augusti. Solen skiner fortfarande och vädret under augusti har ju varit fantastiskt. Våra projekt på gården börjar lida mot sitt slut och snart kan vi nog luta oss tillbaka och njuta av det vi åstadkommit. Skönt för det har gått lite i ett under ett par månader nu och när jobbet också är i ”normalt” läge dvs fullt ös så blir det slitsamt att göra ännu fler saker.

Trots detta så har jag släpat mig ut på tävling. Ja dels var jag ju med Russin och red ett par StGeorg i augusti och nu var det Riojas tur att få lufta pälsen. Hon kändes riktigt fin och missade eg bara ena bytet fast det spelade ingen roll för det såg ändå inte domaren:-) Hon var lite spänd och tappar då lite energi men nu är det ju ett par månader sedan jag var ut så jag hoppas att det släpper. Däremot vet jag inte hur roligt jag tycker det är just nu. Jag tycker att ritterna är ungefär lika som de var förra säsongen, åtminstone om jag tittar på filmerna men resultaten och bedömningen är helt annan. Visserligen var förra säsongen andra domare men det känns ändå konstigt att ritter som samlade ihop 66-67% idag får motsvarande 61%. Det är ganska stor skillnad och som ryttare är det svårt att få ihop. Det gör också att det inte blir så roligt om man hela tiden ska försöka hitta ”rätt” domare till sin ritt. Missförstå mig rätt, jag är helt klar över att bedömningssport är bedömningssport och ibland känns det som att det vore en befrielse att istället ägna sig åt kulstötning eller diskus eller annan resultatbaserad sport där resultatet verkligen är resultatet.

Det som gör mig besviken i första hand är ju att jag vet av egen erfarenhet att skillnaden i bedömning mycket utgår ifrån den utbildning som bedrivs. I de allra flesta andra utbildningar finns det normer och rätt och fel men i domeriet så får det liksom vara flytande. Jag har aldrig på någon domarkurs hör domarutbildaren säga ”nej nu har du fel”. Det skulle också gå att koppla till mer matematiska modeller för att få till en mer saklig grund. Jag skrev tidigare om det när det gäller samlingskoefficienter. Det vore så lätt att få till men viljan finns liksom inte.

Hur som helst så är jag glad åt mina hästar. Rioja har ett par starter till inplanerade under hösten bl a en MsvB5 som vi nog inte är klara för då det ena bytet ff kan spöka. Men jag tycker det är skoj att prova så jag kan ta det som en programridning då det är nära plus att jag får lite spänningsmoment för hästen också då det är tävling på riktigt. Det är ju speciellt svårt att träna på då byten kan sitta som en smäck på träning men ändå bli både si och så för att det kommer in lite spänning vid tävling.

Annars blev det en ofrivillig vila för Humpis senaste veckan då skon på höger fram åkte av. Tyvärr den dåliga framfoten så han har fått gå med toffel (som han behållt på) och lite smörja för att hålla foten mjuk. Förhoppningsvis kan min trollkarl till hovslagare  dit en sko. Det var lite synd att vi fick ett avbrott för jag tycker att vi var riktigt på gång där. Sista passet la jag in byten igen vilket jag inte gjort på jättelänge och han bytte fint både till höger och vänster. Tidigare har det varit mycket svårare från vä till hö och han har lutat sig mycket mot min högerskänkel. Nu är han rakare och har förmodligen både mer styrka och balans åt höger så det gick riktigt bra. När han bara förstår så verkar just bytena vara ganska lätta på honom och det är man ju tacksam för. Russin var ju galen när jag började med byten och Rioja har ju haft jättesvårt med ena bytet så det är ju skönt med någon som tar det väldigt odramatiskt och faktiskt bara byter.

Nu väntar en proppad arbetsvecka, ni får ha en skön sista augustidag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *