Så kommer alla känslorna…

2012-01-18

…på en och samma gång, skaldade en halmstads påg. Å ja det kan man väl säga att de gör nu också. Jisses vilket liv runt vår Jerringprisvinnare! Hurra säger jag, mer sånt och mer fokus på sporten så kanske vi också kan få ut vår sport i media. Det har varit otaliga spaltmil reaktioner på bl a Lasse Anrell som jag personligen alltid har tyckt varit lite snärtig och precis i det han skriver. Nu är det i och för sig några år sedan han var riktigt ”het”, jag tror att han devalverade sig själv en del när han började förekomma som ”expert” i diverse paneler och sammanhang om alltifrån sport till blomsterarrangemang. Ja det var kanske lite taskigt skrivet, vet faktiskt inte om han kommenterat blomsterarrangemang men mycket har han tyckt om i alla fall.

Många har reagerat på hans ganska negativa och raljanta skrivande om att han inte FÖRSTÅR ridsporten. Någon har reagerat och gett honom en utmaning på FB såg jag och det tyckte jag var lite roligt. Go girl! Men för mig handlar det inte så mycket om att alla de som inte FÖRSTÅR ridsport verkligen måste FÖRSTÅ. Det är helt naturligt att man om man som mesta hästerfarenhet har ridit barnridning utanför Domus 4 minuter vid ålder 3,5 inte förstår ridning. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte FÖRSTÅR skidåkning. Jag kan ibland se när de tar felskär och tänka att det nog kräver mycket balans och teknik men inte FÖRSTÅR jag det som en skidåkare gör.

Likafullt uppskattar jag det jättemycket och tycker att det är roligt att titta på. Jag är ju i grunden sportfåne och tittar gärna och mycket på idrott, skidor, handboll, ishockey, gymnastik, konståkning, ja jag är nog i sanning en allätare. Innebär ju inte att jag tycker om eller FÖRSTÅR all idrott men jag kan uppskatta det likafullt. När det kommer till elitidrott då tycker jag inte längre att det handlar om att FÖRSTÅ. Vi har kommit lite längre än så, att vara rankad 1a i världen, ja det inser vem som helst att det kräver en massa saker och då oaktat vilken sport det gäller. Det är väl här jag tycker att Lasse och co helt kör av banan. Det handlar ju inte om förståelse eller reporterns tyckande i första hand det handlar om respekt. Jag tycker helt enkelt att Lasse hade en riktigt dålig dag på jobbet. Krönikan var gnällig, osaklig och ganska ”trött” ett enkelt sätt att få många läsare och alltför ”billigt” för en professionell journalist. Det ger ingen respekt.

Att skriva nyanserat om de frågor som dyker upp när något oväntat händer som jag inte FÖRSTÅR det hade varit roligare. Man behöver inte ta heder av RGB för att uppnå det. Han hade ju ff kunnat göra sig lite rolig och spetsig runt RGBs ”inte naturliga fallenhet för att hålla anföranden”:-). Jag tycker att det hade varit roligt om någon hade skrivit lite mer om det unika för sporten som en pusselbit till om det som så många inte FÖRSTÅR.

 Att vi är unika i att vi är jämlika i sporten, jodå det är vi, vi tävlar på lika villkor kvinnor och män och det är unikt, sedan kan det säker diskuteras ytterligare men en annan gång. Att vi varje år kan samlas till riktigt stora internationella och nationella tävlingar med lagtävlan och individuell tävlan utan att för den skull åberopa alltför mycket av samhällets resurser i form av polis för att hålla isär alla huliganer. Är det någon förresten som har sett en ”ryttarhuligan” någongång? 60-70 000 människor samlas i Falsterbo under en vecka varje år för att ha folkfest, tävlingar, vintält, champagneläktare och trots att vi kan gå runt lite lulliga så är det ändå ingen som sitter på läktaren och skriker -domarjävel eller kastar in saker på tävlingsarenan.

Alla ridklubbar har utförliga skrifter på sina hemsidor om ”sportsmanship” och vad man kräver av sina tävlingsryttare. Vi har förhållandevis få dopningsfall (i alla fall som upptäcks) och ridskolorna fungerar väldigt mycket som fritidsgårdar med all den sociala träning och kamratfostran som det innebär. Vi måste dessutom relatera till djur och lära oss kommunicera på annat sätt än genom ord vilket är en otrolig källa till personlig utveckling. Ja jag skulle kunna hålla på hela dagen och skriva om allt fantastiskt vår sport ger oss. Det har ju varit roligt om någon journalist hade plockat upp något av detta och nyfiket ställt frågan t ex vad kan fotbollen och dess idrottsrörelse lära av ridsporten? Ridsporten måste ju ha gjort något rätt som inte har huliganer, där elitryttare kan vistas bland ”vanligt folk” och där folkrörelse och den ideella tanken fungerar.

Det tycker jag skulle ha varit roligt att se någon av alla dessa journalister sätta tänderna i, att ”bara” ta heder och ära av RGB är för enkelt och ganska beige. Jag bedömer att det var ganska många som hade en riktigt dålig dag på jobbet och när de var tvungna att röra sig utanför sin givna ram, ja då sållar man agnarna från vetet, vem är duktig journalist och vem är endast populist.

Oavsett detta så vann RGB väldigt välförtjänt Jerringpriset och vad som än skrivs så skrattar han nog hela vägen till banken nu utan att behöva sitta i någon ”expertpanel för soltorkade eller konserverade mandariner”……..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *