Premiär och referat

2013-04-18

Igår var första dagen på mycket länge som det både var roligt att ha häst och att rida! Har införskaffat en ny stång till Rioja då jag letat efter något som kan ge mig mer ”tränskänsla” så att hon inte tippar framåt så mycket. Igår kom det och jag satte i det, tog av mig sporrarna och tog en piska i handen och sedan gav jag mig ut på utebanan. Äntligen kunna få rida ute, det är något jag saknat en stund. Grusytorna är nu sanerade efter vinterns ”det som göms i snö” och därtill har de torkat upp så det var fint ridunderlag.

Nåväl utrustad med nytt bett och lite käpp skred jag till verket. Jag retade henne lite med pisken vilket hon f ö aldrig riktigt valt att acceptera. En gång surade hon ur men då hade jag ju kandaret och kunde hålla henne i ramen så resten av passet gick bra. Det är lustigt hur det kan svänga ifrån att kännas som om man inte skulle kunna starta en LC till att kännas helt ridbart på bara 2 dagar. Därtill måste ju det här bomberbettet besitta några andra läkande egenskaper eftersom det inte verkade ta emot eller göra ont någonstans i damen igår:-) Hur som helst så var det roligt att rida. Hon gav efter blev rak och väldigt fin och bärig till slut så jag ska på det igen idag och se om det håller i sig.

Skulle ju referera från domarkursen som var i helgen också. Ja vad ska jag säga. Alltid roligt att träffa andra domare och få diskutera liksom jag tycker det är bra att vi dömer mycket under kurserna. Vi har ju en ”ny” skala nu. Eller vi har väl den gamla men den är ju inte 10 utan 20 gradig numer då vi kan sätta halvpoäng också. Jag tycker det är jättebra men har inte riktigt fått kläm på om de som ändrade tänkte sig en normaliserad 20 gradig skala eller om halvpoängen var mer en ”nödutgång”. Jag hoppas och tror att det kan höja bedömningen något vilket är något som man ivrar för.

Kurserna bjuder ju också alltid någon rolig anekdot som någon berättar, denna gång var det domarutbildaren som berättade om när den som ung domare i början av sin karriär satte av 40 mil i bil själv, bodde i ett grustag för att skuggdöma Nordiska mästerskapen. Ja där skiljer vi oss nog något jag och domarutbildaren. Jag brinner visst för dressyr men inte så att jag kan tänka mig bo i ett grustag:-) Om det är det som ska till för att komma vidare så får det nog vara tror jag:-) Jag åker gärna 70 mil för att skuggdöma på Falsterbo men då inkvarterar jag mig på hotell och äter och dricker gott under tiden. Det är fortfarande lite oklart för mig hur själva avancemanget som domare går till. Detta är ff en sport som vilar på många gamla anor med en viss ovilja till förändring. Det gör också att det är svårt att påverka eller lägga en egen utvecklingsplan som domare. Det behöver nog till ett tydligare regelverk för vilka färdigheter som måste till för att kvalificera sig vidare. För egen del så skulle jag gärna gå vidare till StGeorg domare men om det kommer att ske eller inte står nog skrivet i stjärnorna. Å andra sidan så sitter man på samma stolar, på samma banor och får (i bästa fall:-)) samma mat även om man är en högre domare så skillnaden är egentligen bara ekipagen, tyvärr:-). Hur som helst så hoppas jag varje gång jag varit på en kurs att jag ska vara lite duktigare under säsongen, det återstår att se.

I helgen är det full fart. Planerar för att fira mammas 70 årsdag på lördag med öppet hus. Det tror jag blir jätteroligt. Har valt catering för maten så det blir bekvämt och skönt. Söndag ska jag först döma på förmiddagen och sedan är det Wiegerträning. Ja så full fart mot helgen säger jag.

Ha det gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *