Ny käpphäst

2012-08-17

Har funderat en del och diskuterat med en del de senaste dagarna om bedömning och grunder för densamma nu när vi har OS så nära på hornhinnan.

Får jag lov att säga att jag ÄLSKAR detta ekipage. Vilken häst och vilken ryttare

Hur som helst så kommer vi ganska snart till min ”nya” käpphäst och det är att vi har ett gammalt reglemente och gamla bedömningsgrunder och vi har nya hästar och ny ridning. Skulle allvarligt att man ser över bedömningen för en del av rörelserna och just nu är mitt fokus den ökade traven. I den dokumentation vi har att tillgå så beskrivs ökad trav som följande ”Ökad trav skall kännetecknas av att hästen med liksidig steglängd, där de diagonala benparens skenor är parallella, ökar sin steglängd så mycket som möjligt så att den med ett tydligt övertramp vinner mer mark. Vidare skriver man ”Hästen skall förbli på tygeln men skall utan att ”luta sig” mot bettet visa en något längre och friare form”. Jag har inte skrivit allt som står men det väsentliga här är liksom min poäng. Även på den bild som jag här lagt in kan man se att det som är beskrivet inte är fysiskt möjligt.

Det är inte möjligt för en häst med denna samling att både ha ett tydligt övertramp i bak samtidigt som den är så eleverad i framdelen. Den kan inte heller ha skenorna parallella, den skulle ju sparka sig i magen då?! Därtill kan den inte länga och ha en friare form för då skulle bogarna sjunka något och framdelen inte längre vara lika lätt.

Jag hoppas att ni förstår att jag inte alls är upprörd eller störd på dessa fantastiska hästars rörelsemönster utan jag konstaterar helt enkelt att dressyrbedömning behöver en uppgradering. Det är ju svårt som det är för ryttarna. Om man inte har en häst som är väldigt bogfri och kan ”vifta” på i ökningarna men är duktig att länga där benparen är parallella för det var det jag tränade för så kommer man inte att få några höga betyg. Jag får ofta när jag haft föreläsningar om hur domaren dömer frågan just om detta. Jag kan verkligen inte riktigt försvara bedömningen utan försöker mer beskriva vad det är som premieras. Som domare och ryttare så tycker jag att vi kan kräva att även bedömningsgrunden hålls ajour, vår sport är ju så himla svår och ofta orättvis ändå så regelverket kan ju åtminstone få vara rätt!

Ja vi får se vad jag för med detta, kanske en ny liten skrivelse till berörda:-)

Hemmavid fortsätter sjukstugan, hjärtehästen står i alla fall ute i liten hage nu och det verkar hon tycka är skönt. Hon går mycket bättre på sin fot. Såg till min förvåning (inte riktigt längre) att lilla bäbishästen haltade i trav imorse. Inte mycket men dock. Ja han kanske har ”tappat sina ben” när han flänger. Han verkar ganska okoordinerad just nu, slår huvudet i saltsten, nosen i boxdörren så varför inte vricka sig i hagen? Nåväl jag avvaktar, han ska ju inte göra mer jobb än stå på gången och bli borstad så det kan ju tänkas gå  över.

Ha en trevlig helg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *