Liten paus

2012-03-08

Ja så var sjukbesöket genomfört och Russinet skötte sig exemplariskt. Hon var lite taggad för att hon skulle ut och åka för det var ju en stund sedan. Jag är ju i ärlighetens namn dålig på att åka bort när det inte är tävlingssäsong. Borde säkert göra det mer men när man har allt hemma så tar det emot att försöka hitta tiden att åka bort.

Hur som helst så var vi på ”Valla” igår och kikade i Russinets hals. Hon såg jättefin ut i hals/svalg och det var intressant att se på henne så eftersom jag nu har Rioja att jämföra med. Det var verkligen stoooor skillnad kan jag säga. Hur som helst så såg hon ut som den A-häst hon är i svalget. Det gick inte att reta hostreflex och få henne att hosta hur han än klämde och kände. Så gick vi ner med kameran i luftvägarna och se där låg det lite slem och irriterade. När kameran kom ner så retade det hosta kan man säga. Det innebär att hon har fått en kvarvarande inflammtion efter den infektion hon hade i nov och kroppen överkompenserar för att försöka rensa ut det. Så nu har hon fått en omgång medicin och ska vila i en vecka innan hon ska börja jogga igen och då tror han att det ska ha rett upp sig. Rioja får samma behandling så får vi se om vi slutligen får bukt med detta. Det som är bra är att det är inget smittsamt utan helt enkelt hennes eget immunförsvar som har ”hakat upp sig” och behöver lite hjälp för att lugna ner sig igen. Slemhinnorna i luftvägarna behöver också få lite lugn och ro i en vecka under medicinering så ska det nog bli bra. Så där fick jag för att jag hade lyckats anmäla till någon tävling! Nu ska ju inte Russinet tävla förrän i april och inte Rioja heller så det ska hinna reda upp sig. Men Riojas start nästa helg har jag ställt in.

Fick också otroliga förmaningar om att halm aldrig någonsin i något sammanhand får användas som strö till häst! Jag förstår vet eftersom han är specialist på området och har forskat och undersökt detta. Halm har varit ett bra strömedel men nu när det skördas på annat sätt och ofta ligger kvar en stund på åkrarna efter press så bildas det otroliga mängder mögelsporer och andra bakterier som går rätt ner i andningsorganen på hästarna. Så jag har tagit skeden i vacker hand och tagit ut all halm ur boxarna och har nu enbart torv (med lite spån för att det inte ska bli så mörkt). Det är naturligtvis det enda rätta. Man kan inte både ge medicin för hosta och inte göra de andra åtgärder man kan för att åtgärda problemet. Pratade med vet igår eftermiddag och då var han nöjd så jag fick en guldstjärna. Återstår att se om de nu ska ge sig på väggarna och gnaga i avsaknad av halmen eller om de kan hålla sig ändå.

Nu vidare mot nya djärva mål i veckan och tror jag inte att de lovat lite varmare väder. Hurra, det kanske kommer att vara det när jag väl ska börja rida igen

Tjipp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *