Lipsill och säsongsdebut

2012-04-03

Det var debut för en massa saker under helgen. Dels var det debut för ”riktigt” dömande, en nationell ponnytävling i Högbo. Det var debut för att fälla en tår just på ett sådant evenemang och igår var det årsdebut för eget tävlande.

Kanske ska ta det i ordning. Dömde nya ponnyklasser i Högbo i två dagar. 3 domare i varje klass och det är verkligen roligare att döma tillsammans. Då får man lite referensramar för hur vi ligger till och vad vi ser. Dömde ihop med Kari och Yvonne första dagen och ”Ödlan” och Kari andra dagen. Tycker nog att vi gjorde ett ganska bra jobb. Om jag hade varit ryttare så tror jag att jag hade varit ganska nöjd med utfallet då det inte spretade allt för mycket.

Dag två så hade de lagt in en extra programpunkt under själva klassen och det var att de tackade av ”Iggy” 25 år. Iggy är för den som inte vet det en ponny som familjen Eriksson här i Uppsala hade och som Camilla vann hopp SM (tror de var 94) med. Jag hade förmånen att träna bägge flickorna på deras fina ponnyer och det var definitivt rörande att få vara med när denna kämpe går i pension. Att detta sker på Scandinavium och Globen för elithästar har vi vant oss vid och kan vara någotsånär förberedda på, att det sker i ett kallt ridhus på en nationell tävling var lite mer oväntat. Hela inramningen var dock den samma, de spelade ”simply the best”, flickan grät när hon red in, de som delade blommor grät och det gjorde jag också. Ja jag är lättrörd och det blev speciellt eftersom jag känner ponnyn. Sedan gjorde han ett ärevarv på ”Iggy-vis” och det innebar att han låste nacken, stack till höger och hoppade ut ifrån banan. Det var så himla roligt och så himla ”Iggy”, hade precis berättat för min skrivare en gång när jag tränade Camilla och Iggy hade problem med en tand så hon fick rida på hackamore. Vi var på Lurbo på utebanan och han hade fått för sig att han inte skulle galoppera i vänster varv (kan ha varit 5-6 år). Helt plötsligt låser han nacken, sticker till höger, uppför backen och galopperar hela vägen in i transporten med Camilla på! Det var nog enda gången jag faktiskt red Iggy men jag och mamma Inger fick oss ett gott skratt, ponnyer! För de som inte känner Iggy så heter han Cherrys Child Cherokee och är 25 år och är still going strong men nu på lokala tävlingar som läromästare. Härligt!

 

Efter den helgen så var jag faktiskt lite mosig. Man får betänka att jag ofta har arbetsinsatser runt 180-200 tim i månaden på mitt ”vanliga” jobb och så kommer lektioner, gården, dömande utöver det så efter en sån här helg så blir man lätt lite energifattig. Hur som helst så var det planerat att åka till Strömsholm för årsdebut med Rioja. Vädret talade emot hela övningen men jag samlade ihop mig, satte på mig dubbla underställströjor, långkalsonger och sedan var jag rustad. Rioja var lite brunstig och lite stökig när jag gjorde iordning men stod däremot snällt i transporten. Det var skönt och jag hoppas att det kan bli bättre allteftersom. Hade Karin med mig som groomade på ett föredömligt sätt. Tack för hjälpen! Tog ut och red fram, hade en fin och mjuk häst på framridningen plus en stövel var dragkedja började spricka. Suck vad störande sådant kan vara. Fick ingen riktig ordning på det men den valde att i alla fall bara vara sprucken över hälsenan så det gick att stänga med sporren. Red programmet på en ganska mjuk häst och hade en ganska bra känsla, stundtals en riktigt bra känsla men lite spänd var hon och vi fick många missar i många moment. Inga stora saker typ stannade upp i bakdelsvändning, galoppanslag i ökad trav, jättefint byte mitt i ökade galoppen, gjorde en supermellantrav men hoppade till i övergången innan K så det blev ett galoppanslag. Ja lite sånt dvs absolut inga katastrofer men tillräckligt för att nästan förstöra samtliga moment:-). När jag inte riktigt kan få till skolorna så är det oftast för att hennes spänning sätter sig lite i kroppen, hon blir lite ”krum” och tippar lite framåt. Jag lyckades dock fortsätta slappna av (det är jag riktigt nöjd med) så vi tappade inte energin, tidigare har jag börjat driva som en tok och då fått en ”död gris” att rida på. Nu var hon ändå med mig men som sagt gjorde lite småsaker här och där som hon inte brukar. Tror att jag tappade runt 8% på det. Tycker jag fick en bedömning som vi förtjänade och utan missarna så hade det blivit riktigt bra. Landade nu på 58,7% så resultatmässigt är jag inte nöjd men som jag sagt tidigare, det handlar om att rida felfritt. Till Riojans försvar får jag säga att hon behöver lite rutin. Den stackaren har ju nästan inte sett dressyrstaket och hon gjorde ju endast 4 starter på hela förra året så hon får ju ingen egentlig träning. Så jag är glad att jag åkte och jag har en jättefin häst att rida på som jag vågar slappna av riktigt på inne på tävlingsbanan, nu ska vi putsa lite och sedan med full revanschlusta (ja inte Rioja jag tror hon var helt nöjd:-) ge oss på nästa start på måndag. Tänkte försöka ge henne lite rutin så kommer säkert resultaten sedan.

Sara och Candy var också på Strömsholm och knep en 3 e plats i MsvB4, tyvärr inget kval (snubblande nära) men stort grattis till placeringen!

Nu får ni väl läskramp så jag slutar nu, får uppdatera lite oftare kanske:-)

Tjipp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *