Ibland blir man mest bara ledsen

2012-10-15

Men igår blev jag nästan kränkt tror jag:-) Ska börja med att säga att jag är JÄTTENÖJD med min ridning och jag är ganska nöjd med hästen. Vi har ju haft en quest under en längre tid som heter ”hitta den försvunna traven på tävlingsbanan” och vet ni igår fann jag den! Russin var lite brunstig och hon blir då lite speciell i laddning framförallt på tävling. Det kan både gå framåt i rasande fart och när jag sätter ihop henne så kan det bli lite ”krumt”. Så var det på framridningen ett tag med ganska stumma sidor men jag  hade en PLAN. Tränade i lördags och fick hjälp med traven och skolorna. Red henne då först i ganska mycket samling/passage och ökningar och sedan när jag kände att hon var borta från händerna så började vi gasa genom skolorna och hon blev kalasfin.

Samma taktik alltså igår på framridningen och jag fick henne där. In i ridhuset efter andra inropningen, kommer in och då ser Russin BRANDDÖRRARNA som finns på två ställen i sargen. Brottades en stund med henne om hur farliga de egentligen var. Russin var tvungen att kasta sig upp på sina bakben som den dramaqueen hon är för att alla ska förstå hur farligt det egentligen var där i manegen. Vet inte om det färgade domaren men det hände FÖRE startsignal. Har funderat ibland på detta som vissa säger att man ska visa upp det bästa man har innan start. För mig som domare så är det ointressant. Det är så många hästar som är spända innan startsignal och hittar på saker men som när väl startsignalen går sköter sig. Min uppfattning är att jag dömer ekipage fr o m startsignal och inte vare sig före eller efter. Jag hoppas att andra domare fungerar så också annars blir det ju riktigt tokigt.

Så startade programmet. Tänkte att jag ska j….lar rida och få ut detta nu.

Uppridningen rak och faktiskt ända fram till X för en gång skull, bra halt och rak framridning, domaren 6. Ut i höger varv och lite spänning i hörnet men jäklar vad jag började gasa och DÅ SLÄPPTE DET, hon slappnade av i innersidan blev lätt i handen och jag kunde öka traven i öppnan. Kändes helt som på träningen och jag kunde koppla av och leta efter bokstaven, domaren 6, red i mjuk båge med lätta händer in i slutan och hade fortfarande bra flyt och väldigt igenom i sidan samt LÅGA händer, domaren 6. Ut i mellantrav, ökade utan att lägga sig på händerna och fick en fin övergång där hon samlade i övergången, domaren 6, mjuk halt och villig ryggning utan att ändra form, domaren 6, ställde henne från branddörren efter väggen och in i nästa mellantrav som blev ungefär som den första, domaren ”öppna efter långsidan 5”.

In i nästa öppna, lite spänd förbi branddörren men släppte till vänstersidan och huvudet rakt (hon tippar det annars ofta lite på sned), domaren ”ngt rak 5”, in i mjuk båge och kunde öka i slutan, domaren ”Bred 5”. Saktade av till skritt och klappade henne på halsen för jag tyckte att hon var duktig, första piruetten bra, domaren 6, andra piruetten stod över ett steg, domaren ”fastnade 5”. Samlade skritten något stor, domaren ”Stor samla mer 6”, ökade skritten jättefin, lång hals och stadig bjudning framåt, domaren 6, samling och fattning, domaren 7, enkla bytet ovanligt bra lätt i handen men bromsade upp lite för mycket, domaren ”stannar upp i ög 6”, diagonalbytet blev hon lite stoig då det gick mot branddörren så hon tänkte inte ta hjälpen och bytte rent men väldigt sent, domaren ”Sent byte 4”, mellangaloppen ganska uppe i fram och inte i händerna, domaren 6, förvända uppe i formen och bytet bra och på punkten, domaren 6, 6. Enkla bytet bättre än det första, domaren 6, bytet rakt på punkten, domaren 6, mellangaloppen lite i handen i upptag, domaren ”Lite rakbent 6”, förvända tufsade jag till henne lite i formen för att få bort henne från handen, domaren 6, bytet stor gest och rent ett av de bästa någonsin, domaren 6, ökade galoppen passade mycket med yttertygeln då dörrarna var på den sidan men vågade satsa och fick tillbaka henne avbrottet någon meter innan C, domaren ”markera övergångar tydligare tidigt avbrott 5”, ökade traven bra och taktmässig lite stark i övergången, domaren 6, uppridningen bra och ända fram till X men halten blev orolig, domaren ”ej stilla 4”. Sammanfattning ”ser ibland lite spänd ut behöver bli lättare i sin framdel, självbärig 6,6,6,6,6”. Nu har ju Russin den gång hon har och kommer aldrig att trava med knäna vid hakan men teknik måste väl ff betala sig annars får vi ju rida kvalitetstävlan och gångartsprogram hela livet??

Ja där slutade vi på 57,5 procent! Kändes som 63-64 med tanke på att ett byte var så sent men jag var faktiskt lite chockskadad igår. När jag ÄNTLIGEN hittade traven så hade jag för första gången någonsin endast EN 7a i programmet, inga kommentarer och inget som blev uppbyggligt. Den här domaren tyckte alltså att ritten i Folkkärna där hon dömde var värd 6 procent mer och då var hon stark, vägarna vingliga, traven fanns inte i skolorna ja det mesta var faktiskt sämre. Ibland förstår man som ryttare ingenting. Jag köper om hon tyckte detta men det hade varit trevligt att få några kommentarer så man vet vad hon hakade upp sig på. Kommentarerna var så få så jag har ju t o m lyckats memorera dem och de säger INGENTING!

Resultatet är det sämsta på 2 år i denna klass förutom i Botkyrka i våras när hon hade ont i ryggen och dels stod på bakbenen i programmet, vägrade göra galoppombyten och gjorde endast 1 byte i serien. Den bedömningen förstod jag. Det är också så att när man hamnar på 57% så är det rätt sällan man har 6 på lösgjordheten och det hade jag igår så jag är bara förbryllad. 57% hade jag i MsvA i Lejondal där hon skenade genom programmet, stod på bakbenen på medellinjen för att det gick en tomte i ett fönster och hade avbrott i piruetten samt inte satte serien. Gårdagen kändes verkligen inte som en rättvis bedömning. Jag behöver skriva av mig detta för att kunna arkivera det negativa. Det är inte klokt hur mycket det som är negativt ofta kan sitta kvar längre än det som är positivt. Jag tänker efter idag arkivera denna bedömning lååååångt ner i ett runt arkiv och gå tillbaka till det som var min känsla igår.

1. Jag red enligt plan och jag lyckades med det

2. Russin blev avspänd med tryck trots sina utbrott innan start

3. Jag höll henne i ramen med tryck utan att få henne i händerna

4. Jag hade bra flyt igenom traven och kan spänna bågen mer i galoppen.

På det hela var jag nöjd och kände riktigt stor tillförsikt att jag hittat en nyckel till. Bedömningen ska inte få ta över. Så nu är jag klar med denna tävling. Jag är ju lyckligt lottad som har Daniel som ögon på marken. Han har sett mig (och många ekipage) och hästen i träning och tävling så många gånger så han har en rätt god uppfattning om vad ritterna är värda och han bekräftade min känsla igår och var uppriktigt arg efter resultatet igår. Eller som han sa, ibland är denna sport ett riktigt slös med andra människors tid och pengar och ibland kan den vara direkt oförskämd! Ja så vi var inte jätteglada över att ha lagt en hel dag på att åka till Falun men vad gör man inte för att rida VM:-)……..

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *