I tävlings tecken

Denna helg har gått i tävlings- och träningstecken. Själv tävlade jag igår och är jättenöjd med Russinet! Hon börjar komma lite till ro på banan nu så att det börjar kännas ridbart även inne på tävlingsbanan. Hon har faktiskt inte visat något av sina ”extra konster” på en stund. Jag ska bara vänja mig lite mer vid det så att jag kan rida mer avslappnat. Helgens större mål att ta sista kval till nästa säsong är nu uppnått. Det var skönt att kunna göra det på två tävlingar och kunna lägga det åt sidan.

Som domare måste jag ändå reflektera över denna form av tävling och bedömningssport. Är det egentligen så himla kul och kan det någonsin blir riktigt rättvist? Ja det är ju något man alltid funderar över. Som ryttare så är det ju inte så himla kul att åka till tävling och ”veta” innan man rider vilken poäng man kommer att få och då oberoende vilken klass man rider och eg oberoende hur man tycker att hästen går. Tyvärr är vi ju som domare bara människor också och har naturligtvis egna preferenser när det gäller rörelser, hästtyp och ridning. Som domare har vi också väldigt få ”faktiska” regler att förhålla oss till vid bedömning. Jag vet inte om det hjälper att man läser TR om rörelsernas utförande då det i slutänden ändå sitter i ögat på domaren. Däremot får vi faktiskt ibland instruktioner på domarkursen som jag tycker alla borde kunna ta fasta på och när inte heller det verkar landa ja då blir i alla fall jag som både domare och ryttare besviken.

En personlig reflektion är att jag tycker de domare som rider och tävlar är de som ger mig mest tillbaka som ryttare. De verkar kunna omsätta sin ridning i bedömningen och på så sätt få mer ”känsla” . De verkar också ha lite lättare att använda sig av skalan, kommentarer och mantrat som jag hoppas alla ska ha med sig ”leta förtjänster och notera felen”.

Det är inte enkelt att vara domare och dressyr är inte alltid en enkel sport men jag ska försöka klura vidare på hur man ska kunna utveckla oss som dressyrdomare så att vi på ett bra sätt kan ge tillbaka till ryttarna det de förtjänar. Jag vet precis hur mycket möda, pengar och tid alla hobbyryttare lägger ner på sin sport och då måste vi som domare bli bättre.

Jag ska snart iväg och döma en sväng idag och jag hoppas att jag har en bra dag så att ryttarna känner att de får en relevant och rättvis bedömning.

Lite bilder på ett Russin ifrån en skön och solig tävlingsdag.

Russin

Russinet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *