Att vara värd

2012-12-20

Har senaste veckorna haft anledning över att fundera över detta med att vara hyresvärd efter att ha hört den ena mer hårresande historien efter en annan. Jag har ju själv stått inackorderad med mina hästar under drygt 20 år i olika konstellationer och det har varit både på gott och ont. Kollektiv går bort för min del, detta inte så mycket p g a någon hyresvärd utan mer för att de hyresgäster som ställer sig i kollektiv oftast är beredda att låta alla andra kompromissa. Att stå i kollektivskötsel innebär by default att man får kompromissa ca 30% och 70% kanske kan få det som man själv vill. Det är liksom grejen med kollektiv lite som vilken demokrati som helst alltså:-).

Jag hör ofta om personer som bytt stall och det är från början vissa saker som gäller men sedan verkar det som om hyresvärden underskattat arbetet, kostnaderna för att ha ett inackorderingsstall. Som hyresvärd kan jag väl säga att det är ”ebberöds bank” att ha inackorderingar och knappast något som någon kommer att tjäna pengar på. Detta mycket beroende på att de som hyr aldrig skulle ha råd att betala en hyra som täcker såväl kostnader som lön för den som ska sköta det. Det är ofta då det börjar ”glida” tror jag. Att istället för att höja hyran börjar man ålägga hyresgästerna nya arbetsuppgifter för att ”ta igen” den förlorade lönen. Detta leder i sin tur till missnöjda hyresgäster och omsättning i stallet, dessutom blir inte arbetet speciellt bra utfört heller då den som ska göra det är helt omotiverad.

Några saker att tänka på tycker jag innan man beslutar att starta med inackorderingar, gör en budget, räkna på vad det innebär! Sätt upp regler som är möjliga att följa och fundera över hur du själv skulle vilja ha det i det omvända förhållandet. Ändra inte förutsättningar stup i kvarten. Om det behöver göras en hyreshöjning eller annat se till att avisera det i god tid och diskutera med hyresgästerna om förändringen. Var konsekvent, rak och tydlig. Fundera igen på om vad det innebär att ha hyresgäster!

När jag och Daniel byggde den här gården så var det just med alla erfarenheter av att vara inackorderad i ryggen. En av de viktigaste punkterna för mig är just att förutsättningarna inte ska förändras hux flux för hyresgästen. Vi har som sagt inte så många regler, det finns ett antagande och beräkning om hur mycket strö/foder som ingår i hyran och börjar det gå till excesser så då får man diskutera det. Jag vill också ha ordning och reda, jag är inte pedant men jag gillar att ha det städat omkring mig så att man håller efter sitt eget skräp hör ju till vanlig hyfs:-).

Jag är lyckligt lottad med trevliga hyresgäster som är hjälpsamma och det förekommer inga elaka meddelanden på vita tavlan i stallet utan oftast någon glad liten hälsning eller rena meddelanden, dvs som det ska vara tycker jag. Det är givetvis ganska slitigt att ha en gård och passning alla dagar på året men jag skulle ändock inte vilja göra det på annat sätt. Hästarna mår bra av det och då gör jag det också. Vi har ju ändå möjlighet att ta hjälp om vi någon gång åker bort så jag tycker inte vi är speciellt låsta även om det är lite pussligt under säsong. Jag åker inte heller på meetings då det inte skulle funka med gården men å andra sidan så räcker det tävlande som jag får ihop.

Ja ämnet stallplatser kan säkert avhandlas både på längden och tvären men jag är i alla fall glad och nöjd med den konstellation vi har i stallet just nu och att jag får ordna med mina egna hästar som jag vill!

Nu ska jag göra en arbetsdag till, sedan tänkte jag ta lite julledigt

Tjipp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *