Är det inte det ena……

2014-06-03

Ja nu har jag verkligen inte varit på hugget med skrivandet. Men det beror på att det händer för mycket mest hela tiden och inte nödvändigtvis bra saker:-(. Hur som helst för att börja med Russin så har hon ju sedan tävlingen i april haft en tjock has och vi har behandlat på lite olika sätt. Dock inte sprutat något i leden vilket jag är glad för idag. I fredags så kom min bästa veterinär ut och så slog vi en röntgen på hasen och tyckte då att vi såg lite olika saker. För att kunna göra en ordentlig undersökning så behövdes en artroskopi. Huuuuahh. Innebär att Russinet skulle sövas igen och läggas och då får matte ÅNGEST!!!

Hur som helst så fanns det inte så många alternativ så vi hade tur och fick en omgående optid igår. Veterinären på Ultuna var jättegullig och ringde mig innan operationen och vi pratade lite om vad som hänt och jag sa att det kanske kan vara en benbit som lossnat. Ja sa han det kan det ju vara å andra sidan kan det också vara så att leden liksom gett upp efter ett antal år det vet man ju inte. Så då startade också ÅNGEST2!! Nu behövde jag inte bara vara orolig för narkosen utan också för vad de skulle hitta. Hur som helst så gick allt ganska fort och runt lunch ringde han igen och sa att ”du hade rätt, det var en benbit”. En ganska stor också som ett körsbär. Det var konstigt att den inte syntes på röntgen men den kan ju ha ”legat” tillrätta just då. Detta förklarar troligen också att hon alltid haft en liten hasgalla i det benet samt att det är svårare med högerpiruetter och att hon ”doppar” den tån lite. Hur som helst så tyckte han att leden ser mycket bra ut för en häst som är 17 år och som går i träning och tävling och som han sa ”om inte livet vill något annat så kan jag inte se några hinder för att hon ska kunna komma tillbaka i träning och tävling”. Stenbumlingar lättade från mattes axlar. Jag hade varit nöjd med att hon bara får komma hem och leva vidare som sällis åt sin bästa kompis Rioja. Att hon ska kunna vara ridhäst också är liksom bonus. Så nu återstår igen en konvalescens dock ”bara” 2 veckor på box denna gång så det ska väl gå. Ja pust ja, man får vara glad för varje dag de är friska.

Tävling då, ja det har det varit några stycken. Jag bestämde ju att jag var klar med MsvC och att jag struntar i att inte ena bytet sitter, det löser sig väl så småningom. Jag var ju anmäld på Russin till en STGeorge på Gömmagården i Stockholm men hon kunde ju inte starta så det var snälla och flyttade mig och bytte häst till MsvB2 som gick samma dag istället. Tävlingsplatsen och banan så hur lugn ut som helst men det visade sig att det var den inte alls:-) Jättemånga hästar som spökade och blev spända på banan. Det måste ha gått ett viltstråk eller nåt som vi inte såg. T o m Rioja reagerade! Hon blev så spänd att hon slängde tungan över betten när jag kom in på banan, hurra NOT!! Plågade mig igenom programmet på en häst som kändes som en död gris, funderade allvarligt på under skritten om jag inte skulle gå ut, jag var liksom inte säker på vad det var som hände. Hur som helst så lyckades jag få den att galoppera så jag styrde klart programmet. Det var hemskt! När jag kom ut så sa jag, ja 56 procent var det väl värt så jag var helt inställd på att åka hem. Men se vad som syns och vad som känns är uppenbarligen inte samma sak. Så domaren gav oss drygt 63 procent och vi lyckades knipa en sjätteplacering i klassen. Ja denna sport!! Jag får väl se det som att jag fick alla de procent jag inte fick på Ryttis men tyckte att jag skulle haft. Kan tillägga att de hade jätteroliga och många priser på Gömmagården, jag fick utöver premier, rosett och plakett, dressyrspö, regnponcho och två fribiljetter till Skansen! Vinnaren fick presentkort på Selmas, premier och lite annat. Bra gjort av arrangören säger jag!

Rioja får ju i Russins frånvaro på tävlingsbanorna tävla på liksom. Jag får väl passa på när hon är fräsch:-) Så redan på söndagen så styrde vi kosan mot Hallstavik för ytterligare en MsvB2. Jag bestämde efter torsdagen att jag skulle rida på träns istället för att undvika att hon om hon inte riktigt trivs med betten slänger tungan över. Så sagt och gjort träns fick det bli. Jag är verkligen jättenöjd med lilla hästen!!! Man tappar förvisso lite ”servo” när man tar tränset istället för kandaret, framförallt på tävling tycker jag eftersom de ofta taggar till lite då. Men hon var framme och bjöd och visade upp sina gångarter. Vi gjorde 4 riktigt ordentliga missar men det kan jag ta för hon kändes så himla fin emellan. Vi kan göra bättre skolor och diverse andra detaljer men som helhet så är jag nöjd. Domaren hade oss på hela 66% och vi var inte mer än drygt 1,5 procent från första platsen.

Roligast var ändå att hon fick 7,5 på mellanskritt, 8,5 på ökad skritt, 7,5 på ökad galopp 8 och 7 på gången:-) Jag kan konstatera att de domare som dömer högre klasser (MsvA/Int1) har henne högt på gångarterna medan vissa MsvB domare lyckas ha henne på 6,5. Jag är glad att de ser kvaliteerna i henne och det bädar gott för högre klasser om hon håller sig fräsch så vi kan komma dit.

Ja Rioja har verkligen levererat denna säsong och som sagt nu blev det PB i MsvB i söndags så oaktat missar och annat så kan jag inte vara annat än jättenöjd med henne.

Ja det blev ett mastodontinlägg men jag vet inte när jag hinner skriva nästa gång så det var väl lika bra:-) Nu jobb och så i em ska jag hämta hem bästaste Russinet!!!

Ha en bra junidag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *