ännu en duvning

2011-02-15

Så var det dax för ännu en Wieger träning igår. Morgonen bjöd på -22 grader och jag var måttligt imponerad kan jag säga. Tog ut den första hästen och red och då tror jag det var ca 16 grader ”bara”. Lilla hjätrehästen var jättefin! Hon flöt genom skolorna och vi lekte med travens kvalitet och hon jobbade jättefint. Berättade för Wieger innan att jag inte hade tränat bytena då jag inte tycker att jag haft tillräckligt bra galoppkvalitet. Hmpf sa han den duger bra för att göra byten. Så där åkte mitt alibi åt skogen:-). Nåväl vi fortsatte och arbetade i galopp, lite slutor och tempoväxlingar och förvänd och allt var jättefint. Då ropar han piruette. Asch tänkte jag, den typen av samling har vi inte riktigt jobbat på och Riojan blev ARG!. Men då blev matte (och Wieger) ännu argare så det löste sig ganska snabbt. Frid och fröjd och red vidare med ännu bättre galopp. Då ropar Wieger – short diagonal and flying change! Då tänkte jag faktiskt – JÄVLAR. Ja jag vet man får inte svära men jag var liksom lite nöjd med henne och insåg att detta kommer att bli lite tuffare. Kalla mig bekväm om ni vill. Ja om jag var bekväm och latmasken finns någonstans i ryggraden så åkte den ut nu. Vi for fram på korta diagonaler med Wieger skrikande efter oss och till slut tog han fram långpisken för att hjälpa till i bytesögnblicket. Ja det låter som om vi hade krig och var tuffa men det var inte riktigt så.

Hjärtehästen har humör, det vet alla som sett henne. Hon brukar sällan (eller aldrig) acceptera att någon springer efter henne med långpisk när jag rider utan satsar då på att pricka den som är på marken. Men se t o m hon insåg att den där farbrorn han menar baske mig allvar. Så när hon fick ett rapp i rumpan så bytte hon klockrent. Sedan bockade hon lite efter, slog bakut och drog ner huvudet i marken. Då säger Wieger, – du måste sitta i sadeln! Ja vad gör man annat än skrattar. Nåväl hon fick göra ett par byten i alla fall och till nästa gång är det nog bäst att jag tränar på det, jag och häst var sjöblöta kan jag tillägg men o så roligt det är. Och vad fantastiskt det är med en människa på marken som har den timingen som han har. Riojan var inte det minsta rädd för honom efter detta utan sökte upp honom så som hästar gör med ledare. Ja jag får träna mer på mitt ledarskap med henne helt enkelt.

Russinet då. Ja hon var helt fantastisk igår. Jag vet inte om det var för att jag fick en så rejäl duvning så jag var alldeles avslappnad (näst intill trött) så att jag kunde fokusera på att göra så lite som möjligt. Vi red igenom lite trav, skolorna kändes busenkla så vi gick snabbt över till galopp. Lite tempoväxlingar, förvänd galopp och några enkla byten och övergångar till skritt och halt. Därefter piruetter. Och när jag red den andra så ropade Wieger – That is a pirouette, good job!. Inte utan att man blir lite nöjd. Hon börjar hitta balansen nu lilla Russinet. Sedan övergick vi till byten och gjorde också två seriebyten. Där konstaterade han att hon blir lite för på, de blir lite för snabba. Så vi gick tillbaka och laborerade med att göra enstaka byten här och där för att jag ska hitta avslappning och inte ”trycka” iväg henne. Jag känner själv att om jag spänner mig aldrig så lite så skapar jag också för mycket tryck i bytet. Det är svårt alltså. Att sitta avslappnat och inte känna ”oj, inte tappa galoppen” och trycka till aldrig så lite så har man förstört avslappningen. Hon jobbade i alla fall superfint och jag tyckte att jag hittade mer och mer avlappning och vågar lite mer på både henne och mig. Det är ju inte hennes problem med bytena utan det handlar mest om att jag gör lite för mycket. Sedan avslutade vi med lite trampande där han knackade henne på benen lite och hon blev luftig och pumpade som sjutton. Finaste Russinet, så otroligt fin hon kan vara att rida (trots att hon är rund:)). Hon är härlig med all sin energi när den riktas åt rätt håll. Jag var nöjd och Wieger var jättenöjd och tycker att bägge hästarna men framförallt jag har utvecklats jättemycket på denna korta tid. Det var roligt att höra och jag tycker också att det känns så.

Tittade ut genom fönstret nyss och såg två vildbasare i hagen. Tydligen fanns det lite energi kvar trots gårdagen för jag såg två rutiga streck gasandes förbi fönstret som kombinerade gasande med hopp, skutt och piruetter på två ben. Ja det är inte bara Russinet som kan den konsten, Rioja visade upp den också idag. Det är bra för då får de kanske ut lite slaggprodukter så här på morgonen.

f ö tränar jag just nu med ett långt och ett kort öga. Ja jag vet att det låter lite konstigt men jag har en lins för att se långt och en för att se kort. Har kört det i 3 dagar nu och väntar på att hjärnan ska ställa om sig så att den inte försöker se med fel öga vid fel tidpunkt. Funkar riktigt hyfsat tycker jag. Ska köra så i en månad först så ska vi se hur resultatet blir om jag ska operera mig på det viset.

Nu ska jag hasta vidare i kylan. Ha det bra, stå mitt i kläderna och håll rimfrosten från näsan!

/Anette

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *