14:e gången gillt!

2013-07-22

Faktum är att det är så många gånger som jag totalt suttit på Humpe. Det har varit utspritt från årsskiftet så vi satt på honom första gången. Grejen med lilla Humpe är att han behövt tid att få växa och räta upp sitt ben så han har verkligen inte arbetat ihjäl sig. Jag tror å andra sidan att jag får tillbaka den investerade tiden nu. Han har vuxit från sina 162 cm som han var i aug förra året till ca 167 cm som jag mätte honom till för drygt en månad sedan. Därtill har han väl lagt på sig runt 100 kg så mycket växande har det blivit. Jag tycker också att han periodvis har sett ”knackig” ut. Det är ofta i kombination med att de växer och inte riktigt har ordning på sin kropp.

Hur som helst så har han nu stannat av lite i sin tillväxt och ser överlag ganska mycket mer ut som en häst. Så sedan den 23/6 har jag faktiskt suttit på honom själv 8 gånger! Igår var det premiär för galopp! Hade ridit honom på utebanan dagen innan och då var han lite stretig och lite okoncentrerad. Stallet drar ibland och hundarna som går på vägen tar lite fokus. Igår så blåste det halv orkan så jag valde att rida i ridhuset. Han gick så fint hela passet, stadig i form och bjudning och har börjat hitta eftergift i innersidan när man rider på böjt spår. Så eftersom det kändes så bra så fattade jag helt enkelt galopp:-) Ja han är så väldigt uppmärksam så han fattade fel en gång men sedan var det inget problem. Galoppen var jättefin, balanserad och lugn. Vissa unghästar behöver liksom gå på fart för att orka men jag har sett de få gånger jag tömkört att han verkar ha en bra balans i galoppen och nu fick jag det bekräftat. Höll sig bra i formen även i övergång till trav och sedan bytte jag varv och fattade vänster galopp precis lika okomplicerat och galopperade något varv där också innan jag avslutade.

Jag har sagt många gånger att det han inte har i gång kompenserar han med ett gott huvud o jag säger det igen, vilket huvud på den poppen! Gången är faktiskt bättre uppsutten och det kan också ha att göra med att han börjar bli mer färdig i kroppen. Traven känns helt normal och han har en lätthet i sin framdel med en naturlig bärig sida, galoppen är bärig, kunde säker vara mer genom rygg men den är spänstig och i god balans så jag kan inte begära så mycket mer av den idag, kanske när jag ridit 16 gånger:-)

Nu börjar det kännas mer som att man faktiskt rider och inte bara sitter in honom och jag är impad av hans mentalitet, känslig, god bjudning men ändå väldigt förtroendefull och avspänd. Han kanske blir bättre än vad jag tror:-) Oavsett det så blir han i alla fall en mycket trevlig ridhäst. Vi filmade igår så jag fick se hur det såg ut också. Hade tänkt att jag skulle lägga upp filmen men jag och min telefon är inte riktigt överens. Behöver ett behandlingsprogram för att få ner storleken på filmen annars blir den ogörlig att ladda upp. När jag hinner så ska jag fixa till det så att ni kan få se lilla ”fiskmåsen” in action!

Nu mot veckans arbete, mer rapport om övriga animaler senare!

Tjipp!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *