Vilken resa

2016-09-20

Ja jösses vilken resa jag varit på! Jag har varit på träningsläger hos Wieger, ridit 5 hästar på 3 dagar och det måste vara det nyttigaste, roligaste jag gjort när det gäller häst någonsin!

Att träna på sin egen är alltid roligt men att träna på andra hästar som är utbildade enligt det system som Wieger utbildar i är verkligen något helt annat. Det gör att jag för första gången på riktigt begriper hur man ska komma dit han försöker lotsa en när man tränar.

Det är svårt att återge muntligt då det handlar så himla mycket om timing, kroppskontroll, känsla och rätt typ av tryck. Jag började med att rida ett 8-årigt sto som var utb till StGeorg nivå. En jätteutmanande häst som är helt olik mina egna, stor ganska lång galopp och den var av naturen ganska kort i sin hals. Tyckte att jag löste det rätt bra och fick också mycket beröm för hur jag managerade den av Wieger. Den var tydligen ansedd som en väldigt speciell häst att rida. Sedan fick jag rida en GP häst vilket var otroligt roligt. Skolor, piaff, passage, byten och piruetter. Första piruetten höll jag nästan på att ramla över halsen för den bara ”gjorde” det så till nästa tänkte jag ”bäst att lägga sig på korset så ramlar man kanske inte av” och då blev det riktigt bra. Så otroligt lärorikt. Tyvärr lyckades jag inte göra byten i varje med den och det berodde verkligen bara på att jag är så himla långsam. Å andra sidan så red jag massor med 2or och det lossnade ju faktiskt först för någon vecka sedan då jag satte 7 i vartannat med Russin.

Sista dagen fick jag rida ett 15-årigt sto (har glömt alla stammar) som har gått svår hoppning och var lite hetare än de andra. Ganska mycket mindre och lättare också. Jag gillade den jättemycket, lite min typ av häst med mer motor och känsligare. Den kan en massa saker men räcker inte till för GP då den blir lite spänd i skritt och i slutor men en super-läromästare. På den fick jag verkligen känna på piaff och passage. Hur häftigt det var att med rätt tryck/kontakt i handen och utan ben känna hur hästen bara arbetade mer och mer och genom att bara lätta av lite låta den glida över i passage. Där fick jag verkligen en bild av hur Wieger utbildar sina hästar, ju mindre ryttaren gör desto mer gör hästen. Piaff/passage á la Wieger är verkligen inga skänklar om eller med hjälp av spö utan helt enkelt, lätt i sadeln, skapa balans, inga ben och hjälp bara till om energin försvinner. Hur j…la häftigt som helst. Och framförallt jag tror verkligen jag förstod hur jag ska omsätta det här på mina egna.

Däremellan åkte vi in till Hamburg och shoppade lite samt drack lite vin och kopplade av, tittade på Wieger när han red och även andra och hade det kanon helt enkelt. Det som var bäst med detta var att jag blev så himla inspirerad! Det är längesedan jag kände mig riktigt sugen på att rida när jag kommer hem kl 18.00 efter en arbetsdag. Igår var jag verkligen inspirerad och Humpen fick sig en riktigt åktur. Jag tränade kontakten och reaktionerna med KONTAKT vilket gjorde honom jättekänslig för hjälperna och skolorna gick helt plötsligt som en dans. Red enligt systemet som ALLA rider efter hos Wieger och jösses vilken skillnad det blev nu när jag verkligen gick in för det. Till saken hör också att Humpen i princip har stått i en vecka och då brukar kunna vara  riktigt stel men inte igår.

Jag ska göra om detta en gång till i år om vi kan få ihop planeringen. Så himla lycklig och glad!!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *