Tankar om livet

2014-10-30

Såna här morgnar när frosten ligger vit över ängarna och solen lyser så ber nästan tillvaron om en stund för eftertanke. Det kanske också beror på att nyheterna varit fulla av bortgången av Klas Ingesson och därmed en massa kommentarer om att vara i nuet. Det är konstigt att döden är det ”enda” som har den påverkan på oss att lyckas göra en halvhalt. Det kanske inte är så för andra människor men jag upplever själv att jag ofta är i framtiden och inte alls lika mycket i nuet. Den stund på dagen som jag har att ägna åt en del eftertanke är när jag fixar stallet på morgnarna. Jag är själv och gör saker i min takt och tankarna får liksom bara flöda runt. När man gjort en sak en sådär 55 0000 ggr så går det ju per automatik och man behöver inte längre ”tänka” för att göra det.

Just denna morgon så  jag tagit det lite lugnare, stannat till och ”tittat” på gården. Tankarna som far runt då är från hela processen av att hitta gården, hur vi byggde den och fram till idag. Ett litet uns av stolthet dök då upp i bröstet:-) Jag tyckte helt enkelt att vi har gjort det bra. Det är inte heller så ofta jag reflekterar över det utan jag har mest fokus på att leverera och där är liksom kvaliteten underförstådd. Jag blir sällan speciellt stolt och nöjd över en leverans utan känner mer att det är vad som förväntas av mig och om kunden eller någon annan är nöjd så har jag gjort mitt jobb.

Jag har fått frågan några gånger om varför jag är konsult. Förmodligen är det för att det passar mig:-) Man ska ha lite tur i livet och jag tror att de flesta förr eller senare hamnar i jobb och situationer, kanske inte i första hand p g a tur, utan för att det är något som man egentligen strävat efter om än inte medvetet. Jag har så vitt jag vet aldrig formulerat ett mål som sagt ”jag ska bli konsult”, det liksom bara blev så. Att det blev inom IT-branschen var också en händelse och att jag utvecklat mig till en senior projektledare  ja det var kanske naturligt.

Jag är imponerad av människor som har en tydligt plan, som satsar på sin utveckling medvetet etc. Jag har mig veterligen aldrig gjort det men likväl tycker jag att jag har fått en utveckling, jobbat med roliga saker och upplevt mycket privat. Det finns kanske flera sätt att nå till samma punkt. Jag såg BrainGames för ett par dagar sedan och det stämmer ju också till eftertanke, undrar hur många val som är mina och hur många val som är gjorda av någon annan som ändå fått mig där jag är:-)

Pratade med en kollega och vän igår och konstaterade att det är skönt att ha uppnått en viss ålder och erfarenhet. Idag i jobbet så är man ju liksom sin samlade erfarenhet och den är ganska stor, många saker jag gör eller förmedlar behöver jag liksom inte fundera över utan de bara ”finns” där. Det är lite som att cykla eller för mig som att rida. När man gjort X antal repetitioner så sitter det ju och man behöver inte längre fundera över hur det ska fungera eller vad det ska leda till. Om någon frågar mig idag varför jag är konsult så skulle jag svara förmodligen något annat än vad jag gjorde för något år sedan. Idag är svaret att det är omväxlande, det är utmanande, det är utvecklande, jag får välja själv. Jag ställs ofta inför nya situationer såväl innehåll i uppdrag som olika konstellationer av människor. Jag får träffa människor som är riktigt riktigt duktiga på det de gör och jag får träffa människor som inte alls är duktiga på det de gör. Jag får lära mig av bägge typerna och jag får utmanas till olika situationer. Arbeta med människor där det inte finns någon speciell personkemi till att arbeta med människor dom det finns jättefin personkemi. Det senare har allteftersom åren gått fått mindre och mindre betydelse. Att arbeta med andra människor handlar mer om att få alla bekväma och med ålder och erfarenhet och medvetenhet om detta så blir det lättare och lättare att hantera ”svåra” personer och att få även dem att må bra i den konstellation man befinner sig i.

Ja många tankar blir det vissa dagar, kanske inte så mycket i nuet men tid för eftertanke är ju också viktigt. Jag ska försöka att befinna mig så mycket i nuet som möjligt de närmaste dagarna, får se hur jag lyckas.

Ha en riktigt fin oktoberdag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *