Felmarginaler

2011-04-05

Jag skulle vilja jobba på SMHI! Jag ägnar en stund varje morgon åt att försöka spå och gissa väder. Till min hjälp har jag den eminenta ”väderleksspänsten” på TV4. Men se det går liksom inte att få till det. Jag vill verkligen veta om det ska komma nederbörd eller inte. Om inte så väljer jag att hästarna får vara nakna och då kan de hjälpa varandra att bli av med päls. Om det blir nederbörd så vill jag gärna att de har täcken. Men det är ju omöjligt att sia! Igår morse så var det stoooor sol över vår del av landet på onsdag. Det hade tydligen ändrat sig till idag för då var det stoooort moln med vidhängande regn på onsdag. Det som är roligt att de talar om vädret med samma självförtroende och pondus varje dag, som om de skulle haft rätt dagen innan.

Jag tycker att om man så ofta får revidera sin uppfattning om hur tingen ska vara så skulle jag personligen känna att en viss osäkerhet skulle smyga sig in i röst, kroppshållning ja allt. Det kanske är en egenskap man måste ha om man ska arbeta med väder dvs ett förhållningssätt som är mer ”hoppsan det blev fel igen men det var väl ingen som förväntade sig något annat”?!

Såg på textTV för ett tag sedan en rubrik jag tyckte var ganska roligt, det stod ”Regeringen kräver bättre väder!”. Jag var naturligtvis beredd att hoppa på tåget omgående utan en enda sekunds eftertanke. När jag läste vidare så insåg jag att det inte skulle komma en lag om bättre väder, för i ärlighetens namn så skulle väl det hjälpa? Vi bor ju i alla fall i Sverige och där tror jag att vi följer lagen mer eller mindre obetingat.

Det visade sig att regeringen inte heller var nöjda med SMHI som inte uppnådde mer än 75% rätt mot uppsatt mål 85% rätt prognos. Tänk bara att ständigt få ha 15% felmarginal!  Att bara behöva leverera 85 kr av en tänkt hundralapp? Om man skulle göra det varje dag så skulle det innebära i pengar att man innehöll ca 5.500 kr på ett år! Men inte ens det är nog för SMHI de sparar faktiskt t o m 9.125 kr på ett år omräknat i pengar och det har inte en enda konsekvens!

Ja i mitt karriärbyte så blir det givet att söka till SMHI, då får man inte bara gissa väder, man får fara med osanning varje dag utan att någon ens blir upprörd.Wink

Ha en härlig solig/blåsig/regnig eller vad det nu blir för dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *