Disciplin och lång näsa

2012-05-16

Man tycker att man efter så många år på hästryggen ska ha lärt sig ett och annat. Ibland undrar jag… Har satt igång Russinet igen och det verkar som om ryggen så här långt ändå är rätt ok. Jag har ridit henne på träns under den här tiden och kan konstatera att det finns vissa brister! Vet inte om jag blivit lite lat och ridit henne på kandaret och det har varit bra men jag gillar eg bäst att rida på träns, tycker jag får lite mer ”äkta” känsla där och framförallt blir avslöjad när saker brister. Och avslöjad det har jag blivit. Någonstans i all samling och tryck så tror jag att jag tappat en del eftergivenhet och avslappning. Så det stora projektet just nu är BASIC. I Russins fall handlar det om att skritta avspänt kunna göra halt och skritta avspänt igen. Det kan tyckas som en enkel övning men se för Russin är det något av det mest kränkande man kan utsättas för. Vad är det för fel med att gå med huvudet lite halvhögt, spänna överlinjen och älga på i värsta maratonskritten??

Ja vi har lite delade meningar om detta och överför också den övningen till trav och galopp, vilket av någon konstig anledning faktiskt är lättare. Eftergivenhet, stöd men inte ”hänga” i bettet borde vara befäst vid det här laget men se det är det inte. Skillnaden på RAK häst och nästan rak häst är också stor. Jobbar mycket just nu med att få med vänstersidan i höger varv. Till hennes försvar ska jag säga att problemen satt på vänster sida i ryggen så musklerna kan vara lite ovilliga. Å andra sidan är det ett återkommande problem att hon blir stark och för ”lång” på vänster sida så man vet inte vad som är hönan och vad som är ägget.

Hur som helst så tycker jag ändå att det går lite framåt. Bättre idag än igår. Fattar ändå inte riktigt varför jag tappar bort vissa saker i träningen. Jag är ju inte någon mästare på att träna krumelutter och program utan tränar nog 95% basic, basic, basic. Mellantrav är en naturlig del i tempoväxlingar, skolor en del för att lösgöra och piruetter för samling. Lite byten när man byter varv men rörelserna använder jag som en del i träningen snarare än att jag tänker program. Kanske borde lägga in mer program för att få lite mer ”spets” på basicträningen? Vi får se, just nu kör jag vidare på basicträningen och så får vi se vilket resultat det ger.

När jag var klar med dagens träning där det bestämda stoet inte riktigt fick göra som hon ville och matte var nöjd så var det utgång i hagen. När jag släppte ut de andra så såg jag att en grind till grönhagarna inte var stängd på undertråden och Candy stod och sträckte sig så långt hon kunde för att komma åt det frodiga gräset. Jag tyckte det såg lite oroväckande ut så jag gick för att stänga undertråden också. Russinet var genast på G så hon såg mig närma mig gräshagen. Så när jag satte för den nedersta tråden så tolkade hon det som om jag öppnade varpå hon helt sonika sprängde tråden! Hepp, kadaverdisciplin på mina hästar, javisst långnäsa på mig men det är som jag alltid sagt. Man får välja sina strider. Å andra sidan får de ingen lunch eller em mat idag så det kanske jämnar ut sig:-)

Imorgon tävling, håll en tumme för prinsessan och för vädret!

Ha en trevlig ”syttende maj”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *