Den lilla forskaren

2013-10-02

Jag har ett behov av att förstå saker som händer. Det låter kanske inte så konstigt för det har väl de flesta men i mitt fall så kan det ta sig lite ”maniska” uttryck. Vet att jag vid en klassåterträff fick höra av en gammal lärare att ”Anette hon frågade alltid varför”. Han var lärare i matte och det var inte mitt starkaste ämne så det kanske blev extra mycket varför där:-) Ja liksom en rumpnisse har jag muttrat vaffö då då?? ganska många gånger under helgen. Varför blev Rioja så himla halt vid skoning. Om vi backar lite så gick vi ju igenom henne den 14/8 och konstaterade lite smärtor här och där. Vi beslutade då att göra en allmänbehandling med ett preparat som hon fick injicerat muskulärt vid 4 tillfällen. När vi kollade henne den 17/9 så var hon helt ok. Veckan efter blir hon skodd och blir då blockhalt.  Ytterligare 4 dagar senare (eller kanske ännu tidigare) är hon helt återställd?? Nu går hon i hagen och rör sig villigt, springer lite ibland och ser ytterst normal ut. Man kanske ska nöja sig med det men jag är inte riktigt funtad så.

Så i helgen ägnade jag rätt mycket tid att läsa forskningsresultat på preparatet. Det som framkom var att det har en blodförtunnande effekt vilket gör att det är olämpligt att operera om djur (eller människa) behandlats med detta p g a blödningsrisken. På människa är en biverkning också att man lättare får blåmärken vilket inte är speciellt konstigt då det är blodförtunnande. Med denna information drog jag så slutsatsen att ökad blodgenomströmning ger också ökat tryck och i hovarna kan det innebära att den omställning en skoning innebär kan bli smärtsam även om man varken verkar mycket eller spikar speciellt.

Eftersom hovis spontana reaktion också var att ”detta har jag bara sett på behandlade hästar” så kändes det som om jag var något på spåret. Igår morse pratade jag med min vet och hon sa att hon också funderat vad som hände. Vi hade vid det laget båda helt avskrivit själva skoningen som en faktor annat än som trigger. Å tänk hon hade funderat och resonerat på precis samma sätt som jag. Därmed kom vi fram till att den troliga orsaken är att hon fått ökad genomströmning och därmed ökat tryck i hovarna vilket gör att nerver och annat påverkas av att hoven ställs om såsom en skoning gör.

Det blir intressant att se vad som händer vid nästa skoning. Det troliga är att om vi väntat några veckor till så hade förmodligen effekten av medicinen klingat av och vi kanske inte fått någon reaktion. Men som sagt det återstår att se. Med detta sagt är det ju inte samma sak som att alla hästar skulle reagera så här efter behandling och sedan skoning men just Rioja har ju ”känsliga” fötter så för henne så blev ju detta trauma. Alltid något mer att stoppa i erfarenhetsbanken både för mig, veterinären och hovslagaren. Så vad blir kontentan? Jo 1. hästen är till synes frisk vilket är viktigast. Hon är i alla fall smärtfri och jag ska börja röra på henne till helgen om det ser likadant ut. 2. Man får nog inte vara för snabb att dra slutsatser dvs reagera på symptom utan försöka se till helheten 3. Man får ytterligare en erfarenhet att stoppa i sin bank av förvärvad kunskap.

Många rapporter blev det:-) Det jag slogs av var vad ”tunna” många av dem var. Faktiskt så tunna så jag undrade ibland om det verkligen uppfyllde kraven för att betraktas som forskning. Jag vet ju inte vilka kriterier som gäller för det men det var i alla fall en reflektion. Nätet är ju en underbar källa av information, herregud så mycket man kan läsa om man bara har tiden. Jag är ganska enveten kom jag fram till men just nu känner jag mig nöjd med att möjligen ha fått ett svar på mitt ”varför”. Så alla hästägare, när oförklarliga saker händer som inte följer ett mönster så hoppas jag att ni har ”team” omkring er som hjälper till att tänka ”utanför boxen” och är prestigelösa för att vi alla ska lära oss lite mer.

Ha en skön och solig oktoberonsdag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *