Ledarskap?!

2010-09-10

Har haft anledning att fundera en del över det på sistone. Vad är det som är så svårt i ledarskap? Skiljer det sig när det gäller djur eller människor?

Det första jag kan konstatera är att de som gärna aspirerar på att bli ledare (el snarare chefer) ofta vill för mycket. Oavsett vem som är utsedd till chef i en grupp så brukar det alltid finnas en sk informell ledare dvs den som folk vill följa. Hmm knepig situation.. Hur gör man då när folk inte vill följa den formella ledaren? Ja om man är smart så ”gisslantar” man den informella ledaren eller så arbetar man hårt på att komma underfund med vad det eg är folk följer.

När man har med djur att göra så blir ju det där så uppenbart. Hästar är duktiga på att avslöja om vi har ett tydligt ledarskap eller inte, om vi är konsekventa eller inte, om vi menar det vi säger eller inte. Jag tror eg att det är samma sak med människor. Vad är det som gör att två personer kan säga samma sak men den ena respekterar man och den andra bortser man ifrån? Det handlar förmodligen om det vi menar med ”magkänsla” dvs om vi på allvar verkligen känner att vi menar det vi säger så säger vi det även med kroppsspråk. Det är detta som djur snappar upp och även människor naturligtvis. Vi vill gärna tro att det vi säger är viktigt men när vi ”pratar” med djur så är ju orden helt meningslösa! Hur kan det komma sig att man kan ”kontrollera” 700 kg levande materia men ha bekymmer att leda 50 kg människa.

Ja det kanske är så att människor är mer som katter, de registrerar, vet mycket väl vad man menar, att det är allvar men skiter i vad man säger och menar! Jag menar hur många gånger får man en katt att komma på inkallning om det inte är precis rätt tid, den är hungrig eller vill gå in och lägga sigSmile

Det är avsevärt lättare med hästar och hundar. De verkar bli mer betingade helt enkelt.

Är det så enkelt som att bara för att man kan tänka i flera led så blir man mer svårtkontrollerad? Jag vet ju exempel på människor som lever som hundar dvs i nuet och ingen annanstans och jag vet inte om de är mer lättstyrda än andra.

Kanske är det så att vi inte vill ledas och kontrolleras utan i grunden väljer att  följa någon vi har förtroende för? När det gäller djur så vet jag av erfarenhet att förtroende tar lång tid att bygga upp och raseras alltför enkelt. Vi som människor är begåvade med vår fria vilja och ju mer jag funderar så blir jag mest förbryllad över att det finns de som ständigt väljer ”fel”. Dvs att aldrig lyssna på den större gruppen, att alltid ha behov av att ha rätt, att alltid ha behov av att bestämma och ha en central roll oaktat att andra människor inte är intresserade av att lyssna eller acceptera personen i den positionen.

Ja det här var svåra tankar en fredagseftermiddagSmile

Skönt att få dem ur knoppen när mina helgval kommer att bli aftonbladet eller expressen? Rött eller vitt vin? Köpa eller inte köpa häst? Rida ut eller på bana? Läsa eller sova?

Ja livet kan vara lätt ibland också! Ha en riktigt skön helg

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *