Bajs!

2010-10-13

Vi hästmänniskor hanterar nog mest bajs av alla tror jag. Oftast använder vi grep eller spade för att skotta det ur box. trailer eller från ridbana. Själv har jag verkligen nästan svimmat av pur förvåning när jag inser hur mycket BAJS hästarna producerar. Vi mockar ju våra hagar varje dag och vi får ihop ungefär 1 skottkärra per dag! Då bajsar de ju inte bara där utan också i boxen och även i ridhuset ibland.

Kan tyckas att detta är ett konstigt ämne att ta upp men ibland så finns ju tankarna där utan att man vet riktigt varför. Just idag vet jag varför och det är för att jag verkligen plockat bajs och lagt i små namngivna påsar. Ja det där verkade ju om möjligt ännu mer skumtWink. Anledningen till dessa små påsar är att vi ska kolla ”parasiter” som det så fint heter. Det handlar helt enkelt om mask. När det gäller hästar så är vi ju numer väldigt restriktiva när det gäller avmaskning och maskmedel måste förskrivas av en veterinär. Det är nog både klokt och vist. All slentrianavmaskning har ju lett till att vissa maskar numer är resistenta mot våra befintliga maskmedel och det känns ju som en trist utveckling.

Det är riktigt smidigt att plocka ihop bajs och lägga i små platspåsar för att sedan lägga dem i en större påse och sedan lägga den på postlådan. Däremot funderar jag hur det ser ut när det kommer fram. Tänk om påsen blir jätteklämd och går sönder i posten, vad trist det blir för den som ska sortera posten då. Jag tror (utan att veta) att det fortfarande delvis sker för hand.

Svaret kommer sedan på e-post så det är verkligen hur smidigt som helst. När det gäller mask så har vi inte haft någon mask på någon av hästarna sedan vi flyttade till gården. Jag vill gärna tro att det hänger ihop med vår ”haghygien”. Det är trevligare och enklare att mocka hagar än att dels vara tvungen att maska hästarna och att de dessutom eg inte går i en rasthage utan faktiskt på en dynghög vilket det skulle bli eftersom de producerar 1 kärra bajs om dagen.

När det gäller katterna så skickar vi inte deras bajs för analys utan dem maskar vi bara regelbundet. Det är väl en himla tur det för jag vet inte var de gömmer sitt och hu vad jag skulle få leta.

Alla möss de fångar gör att de får mask och det är dags för en tur med maskmedel på dem igen. Och det vet väl alla hur det går till att maska en katt? Om inte kan ni få ta del av det här nedan.

Mycke nöje!

Att ge katten ett piller

1. Lyft upp katten och håll den i ditt armveck som ett spädbarn. Placera höger hands pekfinger och tumme på var sida om kattens mun och tryck försiktigt så att munnen öppnas. Låt pillret rulla in i munnen.

2. Tag upp pillret från golvet och hämta katten bakom soffan. Upprepa sedan punkt 1.

3. Hämta tillbaka katten från sovrummet och släng det blöta pillret.

4. Tag fram ett nytt piller, håll katten i vänster arm med ett hårt grepp om baktassarna. Tvinga upp käkarna och tryck in pillret längst bak i munnen. Håll sedan igen munnen och räkna till tio.

5. Tag upp pillret från akvariet och ta ner katten från bokhyllan. Ropa på din sambo.

6. Ställ dig på knä och håll fast katten i fram- och bakbenen. Be din sambo hålla fast huvudet, kör in en linjal i munnen och låt pillret glida ner längs linjalen, samtidigt som du gnider kattens hals för att stimulera sväljreflexen.

7. Tag ner katten från gardinstången. Res upp CD-stället och glöm inte att laga gardinen senare.

8. Lägg pillret i ett sugrör, tvinga upp kattens mun och blås in pillret.

9. Drick ett glas vatten för att få bort den vidriga smaken och kontrollera att det inte är skadligt för människor. Plåstra om din sambo och torka bort blodet från mattan.

10. Stoppa katten i ett köksskåp och stäng så att endast huvudet sticker ut. Tvinga upp munnen med en sked och skjut in pillret med ett gummiband.

11. Sätt upp skåpluckan med en skruvmejsel. Ring din husläkare och fråga när du senast fick en stelkrampsspruta. Släng din nerblodade t-shirt.

12. Be din sambo köra dig till akuten. Sitt stilla när de syr dina fingrar med tolv stygn och plockar ur resterna av pillret från ditt högra öga. Åk förbi en möbelaffär på hemvägen och komplettera lite.

13. Ring Djurens Vänner och be dom komma och hämta katten. Köp sedan en hund…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *