Att tävla i dressyr

2010-09-19

…eller att bränna en dag för 10 minuters tävling!

 När jag var liten spelade jag fotboll. Man gick upp på lördagsmorgonen och tittade på den tecknade serien i Gomorron Sveríge, åt frukost, packade fotbollsskorna och åkte till fotbollsplanen, eller till

samlingen vid ICA affären om man hade bortamatch. Väl framme böt man om, värmde upp och sen var det tävling i 45 minuter, vila i 15 minuter och vidare tävling i 45 minuter till.Efter tävlingen duschade man, böt om,  köpte en dricka och åkte hem. När man kom hem var det precis dags för lunch. Med andra ord: Man får 90 minuters tävling på +/- 3,5 timmar!  hmmm! Ni förstår vad jag vill komma till va´

 Senare i livet började jag spela golf. En golfare tävlar mer på en helg än vad en dressyrryttare gör på en livstid. Dom går tre rundor på tre dagar, varje runda tar en evighet och den tar ännu längre tid om man är usel. Med andra ord: Man får +/- 1440 minuters tävling på +/- 72 timmar! (Men det är förbaskat tråkiga 1440 minuter)

 Nu är det dressyr som gäller.Man går upp innan man vaknar, äter frukost, knoppar hästen, kopplar släpet , packar alla prylar, går på toaletten 511 gånger för man tror att man vaknar av litervis med kaffe, in med hästen och iväg! Första klassen börjar oftast 8.00 och ju längre bort tävlingen är desto tidigare startnummer. Man tävlar första klassen och det tar +/- 5 minuter inkl lite skritt i mitten. Andra klassen börjar efter det att klass 1 är avslutad (ofta något försenad) och om man startat tidigt i klass 1 startar man sent i klass 2. Man tävlar andra klassen och det tar +/- 5 minuter inkl lite skritt i mitten. Har man oturen att placera sig i andra klassen får man stanna kvar  tills alla andra har tävlat färdigt och man får sitt pris, sen får man åka hem! Med andra ord: Man får +/- 10 minuters tävling på +/- 12 timmar!!!

 Och då tävlar vi bara i närområdet med +/- 10 mil i omkrets. När man kommer upp i klasserna blir det ännu värre! Så här kan det låta i stallet: – Åh, ska du åka och tävla idag? – Jajamännsan! – Vilka klasser ska du rida? – Det blir nog bara Grand Prixen, Russin har varit lite seg på sista tiden, domare H tycker inte om hästen och domare C tycker inte om mig. Vi räknar inte med att kvala till dom andra klasserna så vi får ta den här tävlingen som träning, en programridning. – Ah okej, hoppas det går bra ändå, förresten var är det någonstans? -Genevé.

 Med en solig och glad hälsning från gästbloggaren Daniel.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *